Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka, charakterystyczna dla kuchni libańskiej i bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Idealna na lekki posiłek, także do pracy.
Przepis dnia
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 1653
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 106
Przepis dnia
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 1653
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 106
Składniki
Kaszę gotujemy, a następnie studzimy. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Z pomidorów wcześniej usuwamy pestki. Z ogórka także warto wydrążyć miąższ przed pokrojeniem. Cebulę, chilli i czosnek bardzo drobno siekamy.
Do miski wrzucamy kaszę oraz pokrojone warzywa i pestki słonecznika. Dodajemy natkę pietruszki, miętę oraz szczypior. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dla zrównoważenia kwaśnego smaku można także dodać szczyptę cukru. Dolewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wszystko mieszamy. Całość odstawiamy na 15 minut przed podaniem.