Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta - kiedyś za nią nie przepadałam. Powodem tego była zbyt duża ilość ciasta, którym wyklejałam formę. Teraz nauczyłam się wałkować je cieniej, robić z mniejszej ilości składników, dzięki czemu nie jest dominujące a jedynie subtelnie wyczuwalne w całym daniu:) Dziś przedstawiam kwintesencję pory wiosenno letniej - tartę z botwiną, szparagami i szpinakiem.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1435
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5954
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8877
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18762
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1435
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5954
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8877
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18762
Składniki
Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiamy rękoma do powstania zbitego, gładkiego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i za mało plastyczne, dolewamy zimną wodę, zaczynając od 1 łyżki. Ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią, wkładam do lodówki na 2h. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy na formę (27cm), nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną botwinę i szpinak. Ze szparagów odkrawamy twarde końcówki, obieramy i gotujemy w wysokim garnku do miękkości. Wszystko łączymy ze sobą. Studzimy. Wykładamy na upieczony spód.
Jajka, śmietanę i przyprawy łączymy ze sobą. Wylewamy na tartę. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.