Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta z botwinką, szpinakiem i szparagami

Tarta z botwinką, szpinakiem i szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 8400

Dodano:

Odsłon: 683

Tarta - kiedyś za nią nie przepadałam. Powodem tego była zbyt duża ilość ciasta, którym wyklejałam formę. Teraz nauczyłam się wałkować je cieniej, robić z mniejszej ilości składników, dzięki czemu nie jest dominujące a jedynie subtelnie wyczuwalne w całym daniu:) Dziś przedstawiam kwintesencję pory wiosenno letniej - tartę z botwiną, szparagami i szpinakiem.

Składniki

  • Ciasto na tartę:
  • 100g zimnego masła
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko L
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ...
  • Dodatki:
  • 200 mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka botwiny
  • 250g szpinaku
  • 5-7 białych szparagów
  • olej
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • ...
  • Masa śmietanowo-jajeczna:
  • 2 jajka L
  • 300ml śmietany 18%
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiamy rękoma do powstania zbitego, gładkiego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i za mało plastyczne, dolewamy zimną wodę, zaczynając od 1 łyżki. Ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią, wkładam do lodówki na 2h. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy na formę (27cm), nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.

  2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną botwinę i szpinak. Ze szparagów odkrawamy twarde końcówki, obieramy i gotujemy w wysokim garnku do miękkości. Wszystko łączymy ze sobą. Studzimy. Wykładamy na upieczony spód.

  3. Jajka, śmietanę i przyprawy łączymy ze sobą. Wylewamy na tartę. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń