Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta - kiedyś za nią nie przepadałam. Powodem tego była zbyt duża ilość ciasta, którym wyklejałam formę. Teraz nauczyłam się wałkować je cieniej, robić z mniejszej ilości składników, dzięki czemu nie jest dominujące a jedynie subtelnie wyczuwalne w całym daniu:) Dziś przedstawiam kwintesencję pory wiosenno letniej - tartę z botwiną, szparagami i szpinakiem.
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 144
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 35
Szukasz pomysłu na szybkie, sycące i pyszne śniadanie? Tortilla z patelni to...
Odsłon: 209
Koktajl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli ktoś nie przepada...
Odsłon: 119
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 144
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 35
Szukasz pomysłu na szybkie, sycące i pyszne śniadanie? Tortilla z patelni to...
Odsłon: 209
Koktajl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli ktoś nie przepada...
Odsłon: 119
Składniki
Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiamy rękoma do powstania zbitego, gładkiego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i za mało plastyczne, dolewamy zimną wodę, zaczynając od 1 łyżki. Ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią, wkładam do lodówki na 2h. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy na formę (27cm), nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną botwinę i szpinak. Ze szparagów odkrawamy twarde końcówki, obieramy i gotujemy w wysokim garnku do miękkości. Wszystko łączymy ze sobą. Studzimy. Wykładamy na upieczony spód.
Jajka, śmietanę i przyprawy łączymy ze sobą. Wylewamy na tartę. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.