Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim balkonowym ogródku rozmaryn kusi zapachem. Dzisiaj do popołudniowej kawy zagościł w towarzystwie jabłek i cynamonu w tarcie.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 542
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 598
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 874
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 542
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 598
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 874
Składniki
Sypkie składniki (mąka, cukier, rozmaryn) łączymy z zimnym masłem. Po połączeniu składników ciasto podlewamy partiami wodą i zagniatamy do powstania jednolitego gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na 2 części (1/3 i 2/3). Każdą z części zawijamy w folię spożywcza i odkładamy do lodówki na godzinę.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki a potem w drobną kostkę. Zalewamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem (brązowy 1/2 szkl.), cukrem waniliowym i cynamonem. Składniki mieszamy żeby jabłka obtoczyły się sypkimi składnikami.
Formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Większy kawałek cista układamy pomiędzy 2 kawałkami folii spożywczej i rozwałkowujemy na okrąg większy niż średnica tortownicy. Zdejmujemy 1 kawałek folii i posługując się drugim umieszczamy w tortownicy. Dociskamy delikatnie ciasto do formy, zdejmujemy 2 kawałek folii i przy pomocy wałka usuwamy zbędne ciasto. Wykładamy jabłka na ciasto. Mniejszy kawałek cista rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i kroimy na paski o szerokości 1,5-2 cm. Paski układamy na cieście tworząc kratkę. Jako mieszamy z wodą i przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto. Posypujemy cukrem i pieczemy 1 godzinę