Tarta z morelami i migdałami nadziana miodem i kwaśną śmietaną

Krucha tarta z morelami i migdałami nadziana kwaśną śmietaną z miodem to gratka dla fanów tych soczystych owoców.
Tarta z morelami i migdałami nadziana miodem i kwaśną śmietaną
Składniki
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła w temp. pokojowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- Nadzienie:
- morele 500 g
- 125 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 duże jajko
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki pszennej
- garść migdałów w płatkach
Składniki
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła w temp. pokojowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- Nadzienie:
- morele 500 g
- 125 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 duże jajko
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki pszennej
- garść migdałów w płatkach

Etapy przygotowania
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy chwilę w lodówce. Formę na tarę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Wykładamy ciastem formę. Podpiekamy na biało w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min. Łączymy śmietanę z jajkiem, miodem, aromatem i mąką. Wylewamy masę na podpieczone ciasto. Układamy owoce, posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy około 30-45 min, aż masa się zetnie i lekko zarumieni. Smacznego

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3174
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2506
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3174
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2506



Składniki
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła w temp. pokojowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- Nadzienie:
- morele 500 g
- 125 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 duże jajko
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki pszennej
- garść migdałów w płatkach
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy chwilę w lodówce. Formę na tarę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Wykładamy ciastem formę. Podpiekamy na biało w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min. Łączymy śmietanę z jajkiem, miodem, aromatem i mąką. Wylewamy masę na podpieczone ciasto. Układamy owoce, posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy około 30-45 min, aż masa się zetnie i lekko zarumieni. Smacznego
No to już mamy plan na dzisiejsze popołudnie. Mamy nadzieję, że nam też wyjdzie taka ładna :)