Do góry

Desery Przepis na:

Tort Red Velvet Cake

Tort Red Velvet Cake

Autor:

Przepisów i artykułów: 629 Ocena: 9056

Dodano:

Odsłon: 674

Amerykańskie ciasto - tort. Swój intensywny czerwony kolor zawdzięcza sztucznemu barwnikowi. Koniecznie na maślance, która razem z olejem dodaje ciastu wilgotności i ciężkości. Na róznych blogach znalazłam różne przepisy na to ciasto. Nie mogłam zdecydować się na jedno, więc zrobiłam mix z dwóch różnych przepisów. Oba ciasta są smaczne. Polecam :-)

Składniki

  • I ciasto:
  • miękkie masło 25 dag
  • cukier 30 dag
  • jajko duże 4
  • mąka pszenna 35 dag
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
  • sól szczypta
  • kakao 1 łyżka
  • maślanka 1 szkl.
  • barwnik czerwony w żelu 1,5 łyżeczki
  • Ciasto II:
  • mąka pszenna 2,5 szkl.
  • cukier 1 szkl.
  • sól 0,5 łyzeczki
  • jajko duże 2
  • olej słonecznikowy 1 szkl.
  • maślanka 1 szkl.
  • ocet 1 łyżka
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
  • barwnik czerwony w żelu 1 łyżeczka
  • Krem:
  • Mascarpone 75 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 500 ml
  • cukier puder 1 szkl.
  • sok z cytryny 4 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto I: Miękkie masło z cukrem ucierać około 10 minut, aż masa będzie biała i puszysta. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas ubijając po kolejnym dodanym.
    Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao. Dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać do utartej masy (w 3 partiach) delikatnie mieszając za każdym razem (lub miksując na małych obrotach). Delikatnie połączyć z maślanką oraz barwnikiem spożywczym.
    Ciasto przełożyć do tortownicy lub blachy (u mnie 24 x 24cm, dno wyłożone papierem do pieczenia), wyrównać wierzch. Piec przez około 45 minut, w temp. 175 stopni. Ostudzić.
    Pokroić na 2 blaty po całkowitym ostudzeniu i najlepiej schłodzeniu w lodówce. Ściąć ewentualną górkę.

  2. Ciasto II: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę, kakao i sól przesiać do naczynia. Dodać cukier, wymieszać.
    W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka; dodać olej, maślankę, barwnik i wymieszać do połączenia (widelcem lub rózgą kuchenną).
    Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną do połączenia się składników.
    Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana, którą należy wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy lub blachy (u mnie blacha 24 x 24cm, spód wyłożony papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty.

    Krem: Mocno schłodzone śmietankę i mascarpone ubić z cukrem pudrem mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę. Dodać sok z cytryny i delikatnie wymieszać.
    Jeden blat ciasta przełożyć na talerz (mozna naponczować wodą z sokiem z cytryny i cukrem), wyłozyć kilka łyżek kremu, wyrównać, przykryć kolejnym blatem ciasta (ewentualnie naponczować), wyłożyć kilka kolejnych łyżek kremy, wyrównać.

  3. Ułozyć trzeci blat ciasta (ewentualnie naponczować), wyłozyć kolejne łyzki kremu, wyrównać. Ułozyć ostatni blat ciasta (ewentualnie naponczować). Na wierzch i boki wyłozyć resztę kremu, wyrównać. Dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

  4. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń