Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Amerykańskie ciasto - tort. Swój intensywny czerwony kolor zawdzięcza sztucznemu barwnikowi. Koniecznie na maślance, która razem z olejem dodaje ciastu wilgotności i ciężkości. Na róznych blogach znalazłam różne przepisy na to ciasto. Nie mogłam zdecydować się na jedno, więc zrobiłam mix z dwóch różnych przepisów. Oba ciasta są smaczne. Polecam :-)
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 449
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 157
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5553
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1125
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 454
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1268
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 449
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 157
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5553
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1125
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 454
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1268
Składniki
Ciasto I: Miękkie masło z cukrem ucierać około 10 minut, aż masa będzie biała i puszysta. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas ubijając po kolejnym dodanym. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao. Dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać do utartej masy (w 3 partiach) delikatnie mieszając za każdym razem (lub miksując na małych obrotach). Delikatnie połączyć z maślanką oraz barwnikiem spożywczym. Ciasto przełożyć do tortownicy lub blachy (u mnie 24 x 24cm, dno wyłożone papierem do pieczenia), wyrównać wierzch. Piec przez około 45 minut, w temp. 175 stopni. Ostudzić. Pokroić na 2 blaty po całkowitym ostudzeniu i najlepiej schłodzeniu w lodówce. Ściąć ewentualną górkę.
Ciasto II: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i sól przesiać do naczynia. Dodać cukier, wymieszać. W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka; dodać olej, maślankę, barwnik i wymieszać do połączenia (widelcem lub rózgą kuchenną). Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną do połączenia się składników. Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana, którą należy wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy lub blachy (u mnie blacha 24 x 24cm, spód wyłożony papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty. Krem: Mocno schłodzone śmietankę i mascarpone ubić z cukrem pudrem mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę. Dodać sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Jeden blat ciasta przełożyć na talerz (mozna naponczować wodą z sokiem z cytryny i cukrem), wyłozyć kilka łyżek kremu, wyrównać, przykryć kolejnym blatem ciasta (ewentualnie naponczować), wyłożyć kilka kolejnych łyżek kremy, wyrównać.
Ułozyć trzeci blat ciasta (ewentualnie naponczować), wyłozyć kolejne łyzki kremu, wyrównać. Ułozyć ostatni blat ciasta (ewentualnie naponczować). Na wierzch i boki wyłozyć resztę kremu, wyrównać. Dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego :-)