Do góry

Przekąski Przepis na:

udka faszerowane

Przepis dnia 2010-08-22
udka faszerowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 3799

Dodano:

Odsłon: 40498

pyszne udka na zimno lub ciepło

Składniki

  • 4 duże udka
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 30 dag pieczarek
  • 5 ząbków czosnku
  • wegeta, pieprz , maga
  • delikat do mięs
  • czerwona papryka ostra
  • olej
  • CZOSNEK GRANULOWANY
  • sos sojowy 1 łyżka
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. udka umyć, wyciągnąć z nich kości, natrzeć mięso papryką , czosnkiem granulowanym i wegetą, odstawić na godzinę, w tym czasie dać na petelnię zmielone pieczarki i dusić do odparowania wody, gdy wystygną, dodać do mielonego mięsa, czosnek rozdrobnić , dodać do mięsa, przyprawić do smaku wegetą, pieprzem i magą (mięso ma być lekko nadsolone), dobrze wyrobić na jednolitą masę, tym farszem napychać udka , uformować , każde udko dać na folię aluminiową , posypać wegetą i papryką, nasmarować sosem sojowym i zawinąć je w folię aluminiową dość ciasno, każde osobno i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać odrobiną oleju dno naczynia i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny i piec.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zonia1 16 lipca 2012 Usuwanie kostek nie jest takie trudne.Trzeba sobie powiedzieć ....jesli to ktoś robi,to ja też potrafię.Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

junisa3 15 lipca 2012 ja tez sie obawiam, ze z usuwaniem kosci bedzie problem, ale sprobuje, bo inaczej sie nie przekonam, a przepis bardzo mi sie spodobal:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 22 sierpnia 2010 Podoba mi się ten przepis,chętnie bym go wypróbowała,ale nie mam wprawy w usuwaniu kostek :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ajisza 19 sierpnia 2010 Mole3 popieram, tylko czy to się uda;) bo ja też bym chciała to danie zrobić, musi być pyszne, tylko boję się tego "luzowania" kości, czy sobie poradzę, pozdrawiam autorkę:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 16 sierpnia 2010 Hmm, bardzo ciekawy pomysł. To ja przygotuję nadzienie, a Męża zapędzę do wyciągania kostek. ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 16 sierpnia 2010 najpierw obcinam kostkę czyli zgrubienie na końcu nogi potem nacinam mięso wzdłuż kosci idelikatnie nożem wycinam kość to bardzo łatwe a nawet jak się troszkę nie uda to i tak mięso mielone sklei udko bo dajemy w folię aluminiowa i ciasno skręcamy jak prezęcik polecam są pyszne...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 16 sierpnia 2010 Wiolu, masz jakiś sprawdzony sposób na wyciąganie tych kości?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Goblinek 15 sierpnia 2010 O, tego jeszcze nie spotkałam, a bardzo fajny przepis!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 15 sierpnia 2010 Apetycznie wyglądają,ale to "wyższa szkoła jazdy"nie wiem czy bym sobie poradziła ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń