Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z rodzynkami po turecku

Udka z rodzynkami po turecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 823 Ocena: 15912

Dodano:

Odsłon: 15115

A może tak podane udka dla odmiany ?

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 200 g ryżu
  • duża cebula
  • łyżka rodzynek
  • łyżka owoców goji
  • łyżeczka cynamonu
  • masło
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Udka umyłem , dokładnie osuszyłem , natarłem solą i pieprzem. Rodzynki i owoce goji umyłem i osuszyłem. Obrałem i posiekałem cebulę , przesmażyłem ją na gorącym oleju.
    Do cebuli włożyłem udka , dodałem rodzynki , owoce goji i łyżeczkę cynamonu. Wlałem tyle gorącej wody, aby zakryła mięso , przykryłem i dusiłem 30 minut.

    Ryż ugotowałem na półtwardo , odcedziłem. Naczynie do zapiekanek wysmarowałem masłem , ułożyłem w nim warstwę ryżu. Na nim ułożyłem udka razem z sosem.
    Przed włożeniem do piekarnika przykryłem formę folią aluminiową. Piekłem ok. 30 minut w temperaturze 150 stopni.
    Można dodać suszone morele , ale ich akurat nie miałem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 19 października 2014 Bombowe te Twoje udka! Udka z nutką słodyczy muszą być obłędne w smaku :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń