Do góry

Desery Przepis na:

Walentynkowe ciasteczka z marmoladą

Przepis dnia 2016-02-14
Walentynkowe ciasteczka z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 18243

Dodano:

Odsłon: 5678

Witajcie!!! Dzisiaj zapraszam Was na ciasteczka, które pięknie będą pasować na Walentynki. Kruche, delikatne, z dodatkiem konfitury lub marmolady – pyszny deser.

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • cukier puder, którym potem posypiemy ciasteczka
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • marmolada lub konfitura
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • sok z 1/2 cytryny
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucam miękkie, na wpół rozpuszczone masło, dodaję cukier i wszystko dobrze ucieram. Następnie wbijam jajko, dodaję łyżeczkę aromatu waniliowego oraz szczyptę soli i dalej ucieram. Wlewam sok z cytryny i stopniowo dosypuję mąkę – dalej ciasto wyrabiam już ręką.

  2. Gotową kulę ciasta umieszczam w torebce foliowej i wkładam na 30 minut do lodówki.

  3. Ciasto dzielę na 4 części i każdą rozwałkowuję na oprószonym mąką blacie na grubość ok 3mm. Wycinam serduszka – muszę ciasteczek mieć do pary, bo później będę je po 2 zlepiać ze sobą. W połowie ciasteczek wycinam mniejsze kształty – serduszko lub gwiazdki. Przenoszę wszystko na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piekę 12 – 14 minut – do lekkiego zrumienienia się ciasteczek.

  4. Gdy przestygną, wszystkie ciastka z wyciętymi w środku wzorami przenoszę na jedną blaszkę i obficie posypuję cukrem pudrem. Natomiast całe ciasteczka smaruję warstwą marmolady – nie może być zbyt rzadka, aby z ciasteczka nie spływała. Na wierzchu układam opudrowane ciasteczka i lekko dociskam sklejając je ze sobą.

  5. Gotowe ciasteczka wyglądają bardzo elegancko i dekoracyjnie, marmolada pięknie akcentuję kształty wycięte w ciastkach. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń