Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie!!! Dzisiaj zapraszam Was na ciasteczka, które pięknie będą pasować na Walentynki. Kruche, delikatne, z dodatkiem konfitury lub marmolady – pyszny deser.
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 443
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 135
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5530
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1109
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 444
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1223
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 443
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 135
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5530
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1109
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 444
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1223
Składniki
Do miski wrzucam miękkie, na wpół rozpuszczone masło, dodaję cukier i wszystko dobrze ucieram. Następnie wbijam jajko, dodaję łyżeczkę aromatu waniliowego oraz szczyptę soli i dalej ucieram. Wlewam sok z cytryny i stopniowo dosypuję mąkę – dalej ciasto wyrabiam już ręką.
Gotową kulę ciasta umieszczam w torebce foliowej i wkładam na 30 minut do lodówki.
Ciasto dzielę na 4 części i każdą rozwałkowuję na oprószonym mąką blacie na grubość ok 3mm. Wycinam serduszka – muszę ciasteczek mieć do pary, bo później będę je po 2 zlepiać ze sobą. W połowie ciasteczek wycinam mniejsze kształty – serduszko lub gwiazdki. Przenoszę wszystko na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piekę 12 – 14 minut – do lekkiego zrumienienia się ciasteczek.
Gdy przestygną, wszystkie ciastka z wyciętymi w środku wzorami przenoszę na jedną blaszkę i obficie posypuję cukrem pudrem. Natomiast całe ciasteczka smaruję warstwą marmolady – nie może być zbyt rzadka, aby z ciasteczka nie spływała. Na wierzchu układam opudrowane ciasteczka i lekko dociskam sklejając je ze sobą.
Gotowe ciasteczka wyglądają bardzo elegancko i dekoracyjnie, marmolada pięknie akcentuję kształty wycięte w ciastkach. Smacznego!!!