Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuję Wam smakowitego pewniaka na każdą imprezę: sałatkę warstwową ze śledziem. Aromaty się bilansują, więc jest bardzo prawdopodobne, że zasmakują w niej także ci, którzy z rybką są na bakier. Kolorowa propozycja, która pięknie zaprezentuje się na każdym stole i zniknie, zanim się spostrzeżecie. Na zbliżające się Andrzejki przepis jak znalazł.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3447
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3447
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Składniki
Warzywa (oprócz cebuli i szczypiorku) umyć, ugotować w skórkach, obrać i każde z osobna zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Filety śledziowe osączyć z oleju, wysuszyć ręcznikiem papierowym (jeśli chcecie, by były mniej tłuste, możecie je delikatnie spłukać pod bieżącą wodą), pokroić w kostkę. Wymieszać w misce z sosem chilli, odstawić na kwadrans.
Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce, żółtka rozgnieść widelcem. Szczypiorek posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W 1 dużej lub 2 średniej wielkości szklanych misach układać warstwowo: śledzie, niewielka ilość majonezu,
cebula, buraki, majonez, świeżo mielony pieprz.
I znowu: marchew, białka jaj, warstwa majonezu, żółtka i szczypior. Znam wersje przepisu, w których każdą warstwę smaruje się majonezem, ale może się okazać, że sałatka będzie po prostu za kwaśna i ciężka. Salaterkę owinąć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki. I już, gotowe :-).