Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuję Wam smakowitego pewniaka na każdą imprezę: sałatkę warstwową ze śledziem. Aromaty się bilansują, więc jest bardzo prawdopodobne, że zasmakują w niej także ci, którzy z rybką są na bakier. Kolorowa propozycja, która pięknie zaprezentuje się na każdym stole i zniknie, zanim się spostrzeżecie. Na zbliżające się Andrzejki przepis jak znalazł.
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29317
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2748
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 153
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18684
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 723
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29317
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2748
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 153
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18684
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 723
Składniki
Warzywa (oprócz cebuli i szczypiorku) umyć, ugotować w skórkach, obrać i każde z osobna zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Filety śledziowe osączyć z oleju, wysuszyć ręcznikiem papierowym (jeśli chcecie, by były mniej tłuste, możecie je delikatnie spłukać pod bieżącą wodą), pokroić w kostkę. Wymieszać w misce z sosem chilli, odstawić na kwadrans.
Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce, żółtka rozgnieść widelcem. Szczypiorek posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W 1 dużej lub 2 średniej wielkości szklanych misach układać warstwowo: śledzie, niewielka ilość majonezu,
cebula, buraki, majonez, świeżo mielony pieprz.
I znowu: marchew, białka jaj, warstwa majonezu, żółtka i szczypior. Znam wersje przepisu, w których każdą warstwę smaruje się majonezem, ale może się okazać, że sałatka będzie po prostu za kwaśna i ciężka. Salaterkę owinąć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki. I już, gotowe :-).