Do góry

Zupy Przepis na:

Węgierska zupa rybna Halászlé

Węgierska zupa rybna Halszl

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 905

Dodano:

Odsłon: 18842

Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

Składniki

  • ryby, 1 kg
  • papryka czerwona pokrojona w kostkę, 2 szt
  • papryka ostra, 1 szt
  • pomidor pokrojony w kostkę, 3 szt
  • średnia cebula, 3 szt
  • srednia cebula, 3 szt
  • słodka papryka w proszku, 3 łyżki
  • liść laurowy, 3 szt
  • czerwone wytrawne wino, 1/2 szklanki
  • woda, 3 l
  • sól
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na Węgrzech używają ryb słodkowodnych, ja miałem pstrąga i ryby morskie - morszczuk, dorsz - ponieważ nie udało mi się zakupić słodkowodnych. Rybom obciąć łby, wykroić kręgosłupy i ogony, mięso pokroić na mniejsze kawałki i posolić. Do garnka wrzucić łby, płetwy, kręgosłupy, połowę z pokrojonych papryk, cebulę, pomidory, słodką paprykę, liść laurowy zalać 1l wody, dodać wino i gotować 1 godzinę. Wywar przecedzić przez sito i przelać z powrotem do garnka, dodać resztę wody, dodać mięso ryb i drugą połowę papryki, gotować przez 10 min, doprawić solą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

milusia1604 25 września 2011 alija,nie doczytałaś.W pierwszej fazie gotuje się wywar z tylko częscią ryby.Natomiast resztę dodaje się pod koniec gotowania przez 10 minut.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alicja 25 września 2011 Chciałabym zauważyć że rybę gotuje się bardzo krótko,przez godzinę wszystko co najlepsze z niej uleci,pół godz.to maximum

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocie 25 września 2011 Rzeczywiście fajny blog! Ale Pani, Pani Jagodo, też ma swoje "ciepłe" miejsce w mojej kuchni :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 23 września 2011 No i mam wspaniałe danie na dzisiaj, dobry przepis,prosty w wykonaniu.Twój blog jest bardzo fajny,ciekawe przepisy i piekne zdjecia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 23 września 2011 Blog pełen inspiracji,ładne zdjęcia..a potrawy konkretne,treściwe.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 22 września 2011 Ciąg dalszy "fazy" na węgierskie jedzonko?:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kermeet 22 września 2011 Jeśli ktoś lubi rybę, to powinno mu smakować :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń