Do góry

Zupy Przepis na:

Wielkanocna zupa chrzanowa

Wielkanocna zupa chrzanowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 335

Dodano:

Odsłon: 7004

Święta Wielkanocne niezmiennie kojarzą nam się ze śniadaniem na które bardzo często podawany jest żurek z białą kiełbasą lub jajkiem. Od pewnego czasu w moim domu na stałe zagościła zupa chrzanowa. Aromatyczna, pachnąca ziołami podawana z jajkiem na twardo oraz posypana szczypiorkiem. Najlepiej smakuje kiedy przygotujecie ją na bazie świeżego chrzanu, jednak jeśli zdecydujecie się chrzan ze słoiczka to zdecydowanie kupcie ten dobrej jakości.

Składniki

  • 1,5 l domowego bulionu
  • słoiczek tartego chrzanu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 marchewki, pokrojone w małą kosteczkę
  • 1 pietruszka, pokrojona w kosteczkę
  • 10 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kosteczkę
  • sól, pieprz, majeranek suszony
  • listek laurowy, ziele angielskie – kilka kuleczek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka z bulionem wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie. Do bulionu dodajemy chrzan oraz sól, pieprz i majeranek, a następnie mieszamy. Zupę zaprawiamy śmietaną.
    Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i posypaną szczypiorkiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń