Do góry

Przekąski Przepis na:

Wiosenne smarowidło

Wiosenne smarowidło

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 1265

Dodano:

Odsłon: 14794

Pyszne smarowidło do chleba. Pod chrupiącymi warzywami ukryta jest serowa pasta z dodatkiem cebulki, suszonych owoców i białego wina.

Składniki

  • 150 g naturalny serek z ziołami
  • 1 czerwona cebulka
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki białego wina
  • 4 łyżki suszonych owoców: morele, żurawina
  • Warzywa np. kukurydza, rzodkiew, kapusta pekińska, ogórek, szczypiorek, koper, pietruszka, por
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulkę obrać, drobno posiekać. Poddusić na oliwie z dodatkiem wody. Następnie nakryć pokrywką. Morele i inne suszone owoce drobno pokroić, dodać do szalotek. Dolać białego wina i poddusić.
    Zdjąć z ognia, ostudzić i dodać serek z ziołami. Wymieszać.

  2. Serek przełożyć na talerz i nadać mu owalny kształt.

  3. Świeże warzywa posiekać i posypać po serku szerokimi paskami. U mnie są to plastry rzodkiewki, kukurydza, paseczki kapusty pekińskiej, posiekany szczypior i koper oraz plastry ogórka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń