Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa chłopska

Zupa chłopska

Autor:

Przepisów i artykułów: 1897 Ocena: 43460

Dodano:

Odsłon: 14903

Z takiego połączenia wyszła nam zupa iście chłopska...swojskie smaki, boczek, kasza...pożywna, a jednak lekka.

Składniki

  • 2 młode marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • biała część pora
  • 500 g wędzonego boczku
  • 100 g kaszy pęczak
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • mielona kozieradka
  • koperek
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchew obieramy, kroimy w talarki.

    Seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

    Pora kroimy w piórka.

    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

    Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, kminek, zrumieniamy, dodajemy warzywa i przez 5 min smażymy, cały czas mieszając. Zalewamy gorącą wodą (1,2 l), wrzucamy kaszę i gotujemy do jej miękkości.

    Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kozieradką. Podajemy z posiekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń