Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa-krem z kukurydzy

Zupa-krem z kukurydzy

Autor: FitSweet

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 603

Dodano: 26.09.2017

Odsłon: 2190

Gęsty, sycący, soczyście żółty krem z kukurydzy o lekko słodkim smaku subtelnie podkreślonym mleczkiem kokosowym i zaostrzonym dużą ilością aromatycznych przypraw.

Składniki

  • Zupa:
  • 4 kolby kukurydzy cukrowej
  • 1 średniej wielkości ziemniak
  • 3 szklanki (750 ml) bulionu
  • 1 szklanka (250 ml) mleczka kokosowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • Pieprz
  • sól
  • Dodatkowo:
  • 1 kukurydza do podania
  • 1 łyżeczka masła
  • świeża kolendra
  • chili
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1) Kolby kukurydzy obrać z liści i dokładnie umyć, a następnie z 4 z nich opierając pionowo na desce, za pomocą noża, ruchem od góry do dołu obciąć ziarna wzdłuż rdzenia kolby.

    2) Przygotować grillowaną kukurydzę do podania: kolbę dokładnie natrzeć masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z funkcją grilla przez ok. 15-20 min., aż ziarna się zarumienią i zmiękną, a następnie obrać ją jak 4 poprzednie i odłożyć do podania.

    3) W garnku na maśle delikatnie podsmażyć pokrojony w plasterki ząbek czosnku, papryczkę chili oraz kmin rzymski.

    4) Dodać przygotowaną kukurydzę (surową) i smażyć jeszcze ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając.

    5) Kukurydzę zalać bulionem, dorzucić pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, doprawić solą i pieprzem, dodać imbir oraz kurkumę, wymieszać i chwilę gotować pod przykryciem.

    6) Na koniec dodać mleczko kokosowe i dalej gotować, aż kukurydza i ziemniak będą miękkie.

    7) Całość zmiksować blenderem, najlepiej kielichowym, na jednolity, gładki krem.

    8) Gotowy krem podawać z grillowaną kukurydzą, świeżą kolendrą i chili.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń