Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem ze szparagów z pietruszkowym pesto

Zupa krem ze szparagów z pietruszkowym pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 1178

Dodano:

Odsłon: 348

Elegancka i pyszna zupa krem ze szparagów podana z łyżką pesto z pietruszki i orzechów włoskich

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 por
  • pęczek szparagów ( dowolnie – białe lub zielone albo miks)
  • 4 ziemniaki
  • 1 i 1/2 litra wywaru warzywnego
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • PESTO
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • garść orzechów włoskich
  • sok z połowy cytryny
  • 6 łyżek oliwy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szparagi obrać, odciąć stwardniałe końcówki, pokroić na kawałki.
    Obrać ziemniaki i pokroić na kawałki.
    Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i pora, a gdy zmiękną zalać wywarem i zagotować. Dodać szparagi i ziemniaki.
    Gotować ok 20 minut aż wszystkie warzywa zmiękną.

  2. Składniki na pesto umieścić w robocie kuchennym ( albo blenderze) i zmiksować na gładkie pesto, doprawić solą i pieprzem

  3. Zupę miksować na gładki krem.
    Do zmiksowanej zupy dodać śmietanę i podgrzać ( nie dopuścić do zagotowania), doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny.
    Podawać z pietruszkowym pesto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń