Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z kalarepą i pieczonym kurczakiem

Zupa z kalarepą i pieczonym kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2050 Ocena: 46006

Dodano:

Odsłon: 1038

Kiedy pozostanie wam mięso z pieczonego kurczaka, to można zrobić na nim zupę. Wyszło pysznie <3

Składniki

  • 1 duża kalarepa
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1 łyżka masła
  • 200-250 g mięsa pieczonego kurczaka
  • 1,5 l wrzątku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 suszone kapelusze prawdziwków
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • koperek
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalarepę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
    Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Warzywa smażymy na rozgrzanym maśle, dodajemy kawałki mięsa, chwilę razem smażymy, zalewamy wrzątkiem.
    Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ¼ łyżeczki soli, grzyby i gotujemy przez 15 min.
    Kapelusze wyławiamy, kroimy w paski, ponownie wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości warzyw.
    Śmietanę hartujemy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości, rozprowadzamy.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń