Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek na bogato, warto go przygotować nie tylko od święta
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 25
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 119
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 125
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 25
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 119
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 125
Składniki
Do dużego garnka wlewamy nieco mniej wody niż jest to w przepisie na żurku ( jeśli jest kupny ), czyli ok 2,5 litra
Do wody dodajemy boczek, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok 30 minut ( jeśli jest to boczek pieczony lub gotowany. Jeśli jest surowy musimy pogotować dłużej. Ja kupuję zwykle boczek, którego nie trzeba długo gotować)
Po tym czasie boczek wyjmujemy i nieco schładzamy, aby móc go pokroić. Kroimy w kosteczkę
Kiełbasę wiejską kroimy w półplasterki i podsmażamy, aby "wyszedł" z niej tłuszcz. Białą kiełbasę kroimy w plasterki
Do wywaru z boczku wlewamy zakwas na żur wcześniej dokładnie wstrząsając butelką. Zagotowujemy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Do żurku dodajemy pokrojony w kostkę boczek, oba rodzaje kiełbas, pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko razem gotujemy ok 15 - 20 minut
Żurek doprawiamy na koniec solą, pieprzem i obficie majerankiem. Gdyby żurek był mało kwaśny dokwaszamy sokiem z cytryny
Podajemy z ziemniakami i jajkiem na twardo