Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3340
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 91
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 156
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3340
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 91
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 156
Składniki
Ciasto; 7 jajek Szklanka cukru pudru 5 łyżek mąki pszennej 2 – 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Białka z cukrem ubić na sztywno. Następnie, dobrze ubijając, dodać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie ale dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przelać na formę 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku; 160* około 20 – 25 minut. Ostudzić w wyłączonym piekarniku. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty.
Masa; 1 ½ szklanki mleka 2% Cukier waniliowy 5 żółtek Szklanka cukru (zwykłego) Budyń waniliowy lub śmietankowy (w proszku (na ½ l mleka)) 250g margaryny Kasia 3 łyżki kakao Łyżka kawy rozpuszczalnej (nescafe) 2 kieliszki spirytusu Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń dokładnie wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Cały czas mieszając zagotować. ( gotujemy na wolnym ogniu przez jakieś 8 – 10 minut, aż uzyska maksymalną gęstość). Margarynę utrzeć z dobrze ostudzonym kremem, a następnie dodać kakao, kawę rozpuszczalna oraz alkohol.
Dodatkowo; Wiśnie z kompotu (pojemność ; słoik litrowy) 300ml wiśniówki „Lubelska” 2 kieliszki spirytusu 3 łyżeczki żelatyny ½ szklanki wody 2 opakowania bitej śmietany o smaku waniliowym dr.oetker 400 ml zimnego mleka 6 kostek mlecznej czekolady Kolorowa posypka Dzień wcześniej odcedzić wiśnie z kompotu i zalać 250ml wiśniówki. Wstawić do lodówki na całą noc. Kompot z wiśni zachować. Odcedzić wiśnie z alkoholu. Alkoholem który pozostał nam z wiśni nasączamy blaty ciasta. Zaczynamy od dolnej warstwy. Nasączamy tyle ile przyjmie ciasto (ma być dobrze nasączone). Na nasączony blat wykładamy masę. Na masę wykładamy wiśnie lekko wgniatając je w krem (powinny pokryć 90% ciasta). Ciasto wstawiamy na jakiś czas do lodówki. W tym czasie do rondelka wlewamy pozostały kompot z wiśni, gotujemy. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Gdy kompot lekko przestygnie dodajemy do niego 50 ml wiśniówki oraz 2 kieliszki spirytusu (można troszkę dosłodzić) pozostawiamy do czasu aż zacznie tężeć. Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy tężejącą galaretkę, równo rozprowadzamy po całym cieście. Następnie, przykrywamy drugim blatem, nasączamy pozostałym alkoholem z wiśni. Mleko ubijamy z bitą śmietaną. Dobrze ubitą śmietanę przekładamy na ciasto. Wierzch ciasta posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą oraz kolorową posypką. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce .