Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Algier słynie ze słodkich migdałowych ciasteczek skąpanych w pachnących syropach. To są całkowicie moje smaki :) Robiłam już kilka wersji tych cudownych ciasteczek, dzisiaj pokazuję Wam jedną z pierwszych moich produkcji. Może i Wy się zakochacie .......
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 753
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22785
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15185
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4896
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45651
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 753
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22785
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15185
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4896
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45651
Składniki
Ciasto. Mieszamy mąkę z masłem i wodą, ugniatamy do uzyskania jednolitego , gładkiego ciasta. Ciasto chowamy do plastikowej torebki, schładzamy w lodówce.
Nadzienie. W misce mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej zwartej masy. Soku z cytryny dodajemy tylko tyle aby masa nie była zbyt słodka.
Ciasto wałkujemy bardzo cienko i wykrawamy wzorki za pomocą foremek. Wielkość foremek powinna być dopasowana do Waszej blaszki na babeczki.
Blaszkę na babeczki, muffinki delikatnie smarujemy tłuszczem i posypujemy niewielką ilością mąki. Do wgłębień blaszki wkładamy wykrojone kawałki ciasta. Z masy migdałowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na cieście. Masę przygniatamy, tak żeby wypełniła formę.
Z reszty ciasta wycinamy mniejsze wzorki, kładziemy na masę migdałową. Za pomocą przyrządu do dekoracji po środku robimy dołeczki a z boków nacięcia.
Ciasteczka pieczemy w 175 C przez około 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy miód z wodą lub robimy syrop. Syrop , wodę z cukrem gotujemy około 15 minut, potem dodajemy aromat. Gorące jeszcze ciasteczka kąpiemy w syropie, odstawiamy na kratkę do osączenia. W środek nakładamy kolorową cukrową kuleczkę.
Dla mnie im więcej syropu tym lepiej. W końcu nie co dzień można jeść takie słodkości.