Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Amerykański placek dyniowy, czyli pumpkin pie, to tradycyjny deser serwowany w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie z okazji Halloween i Dnia Dziękczynienia. Do Halloween zostało jeszcze trochę czasu, ale gdy tylko na rynku pojawią się dynie, warto zacząć eksperymentować z tym przepisem, ponieważ – jak to z tradycyjnymi recepturami bywa – ma wiele wariantów. Znajdź swój ulubiony!
Forma na tartę 24 cm
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11913
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16309
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5215
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11913
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16309
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5215
Składniki
Pokrój dynię (najlepiej Hokkaido) na ósemki i wydrąż z niej nasiona i włókna. Kawałki dyni piecz przez około 30-40 minut (do miękkości) w temperaturze 180ºC. Oddziel skórki upieczonej dyni od miąższu. Miąższ zblenduj i odciśnij (np. na sitku wyłożonym gazą) z nadmiaru wody. Odmierz potrzebną ilość. Resztę wykorzystaj do innych celów.
Przesiej mąkę i cukier puder na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj energicznie nożem – tak, by ciasto uzyskało konsystencję kruszonki. Dodaj żółtko jajka, sól i wodę. Szybko zagnieć całość na jednolitą masę. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach widelcem i przykryj odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia. Na wierzch wysyp obciążenie, by ciasto nie wybrzuszało się w czasie pieczenia (np. ziarna suchej fasoli).
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 15 minut. Zdejmij z ciasta obciążenie i piecz jeszcze przez kilka minut – aż spód tarty się zarumieni. Wyjmij formę z piekarnika. Gorące ciasto posmaruj białkiem jajka (z użyciem silikonowego pędzelka), co zabezpieczy je przed zawilgotnieniem od masy dyniowej.
Zmiksuj serek. Dodaj purée z dyni, miękkie masło, cukier, skrobię i wszystkie przyprawy. Ponownie zmiksuj. Dodaj jajka i wymieszaj krótko – do uzyskania jednolitej masy.
Przelej masę na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C. Ciasto piecz przez około godzinę, a następnie gotową tartę pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy przestygnie, przenieś na kilka godzin do lodówki. Podawaj w temperaturze pokojowej, z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów.