Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W wolnym tłumaczeniu – placek jabłkowy. Chyba jedno z najpopularniejszych amerykańskich ciast. Ciasto charakteryzuje się tym, że nie ma w nim dodatku jajek czy żółtek jak w naszym tradycyjnym kruchym, przypomina nawet nieco ciasto francuskie, to czy osiągniemy ten efekt zależeć będzie od stopnia schłodzenia ciasta. Przepis zaczerpnęłam z tego bloga i poddałam zmianom. Jeżeli macie w domu siatkę jabłek i brak pomysłu na niedziele ciasto do kawy to gorąco polecam. Na ciepło może nie będzie się tak dobrze kroić, za to fantastycznie skomponuje się z lodami ;)
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 95
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2622
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106732
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2062
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 95
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2622
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106732
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2062
Składniki
Masło siekamy na większe kawałki i zagniatamy szybko z cukrem, solą i mąką, dodajmy zimną wodę (z octem) i zlepiamy w całość. Ciasto nie musi być jednolite a nawet nie powinno. Wkładamy na godzinę do lodówki. Dzielimy je na pół, jedną część wałkujemy na kształt okręgu, i wylepiamy nią formę na tartę (wysmarowaną masłem) lub tradycyjną do apple pie. Na cieście układamy jabłka.
Obrane jabłka kroimy w kostkę, albo tak jak ja – połowę kroimy a drugą część ścieramy na tarce. Doprawiamy sokiem, cynamonem, gałką i cukrem oraz mieszamy z mąką i miękkim masłem. Wykładamy na spód z lekką górką, następnie drugą część ciasta wałkujemy i układamy na wierzchu placka. Aby umożliwić parowanie, ciasto nacinamy w kilku miejscach
Jajko należy roztrzepać widelcem z wodą. Smarujemy nim wierzch ciasta, a następnie posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pierwsze 20 minut, następnie temperaturę redukujemy do 180 i pieczemy około 50 min.