Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka to ważny element wielkanocnego menu. Tradycyjnie przygotowywano ją z drożdżowego ciasta. Dziś – dla ułatwienia – często pieczemy babkę piaskową. Wbrew pozorom baba drożdżowa nie jest bardziej pracochłonna! Trzeba tylko dać trochę czasu drożdżom. Możesz wykorzystać go na inne świąteczne przygotowania!
Forma do babki z kominem o średnicy 22 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Namocz rodzynki w niewielkiej ilości rumu. Ogrzej drożdże, jajka, mleko i masło do temperatury pokojowej.
Połowę ilości mleka podgrzej do temperatury 35-37°C. Rozkrusz do niego drożdże, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Przykryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Objętość zaczynu powinna się co najmniej podwoić.
Utrzyj żółtka z resztą cukru. Dodaj zaczyn, resztę mleka, miękkie masło, ziarenka wyskrobane ze strąka wanilii i skórkę otartą z cytryny. Krótko wymieszaj. Do masy przesiej mąkę i wyrób wszystkie składniki na gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami). Przełóż je do lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Natłuść formę do babki z kominem (o średnicy około 22 cm). Krótko zagnieć wyrośnięte ciasto i przełóż do formy. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce do dalszego wyrastania (na 30 minut).
Wstaw babkę do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut. Po upieczeniu pozwól ciastu przestygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Do całkowitego wystudzenia odstaw je na kratkę. Gdy babka osiągnie temperaturę pokojową, oprósz ją (z użyciem sitka) cukrem pudrem. Możesz dodatkowo udekorować ją np. posypką czekoladową.