Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka to ważny element wielkanocnego menu. Tradycyjnie przygotowywano ją z drożdżowego ciasta. Dziś – dla ułatwienia – często pieczemy babkę piaskową. Wbrew pozorom baba drożdżowa nie jest bardziej pracochłonna! Trzeba tylko dać trochę czasu drożdżom. Możesz wykorzystać go na inne świąteczne przygotowania!
Forma do babki z kominem o średnicy 22 cm
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1452
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1452
Składniki
Namocz rodzynki w niewielkiej ilości rumu. Ogrzej drożdże, jajka, mleko i masło do temperatury pokojowej.
Połowę ilości mleka podgrzej do temperatury 35-37°C. Rozkrusz do niego drożdże, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Przykryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Objętość zaczynu powinna się co najmniej podwoić.
Utrzyj żółtka z resztą cukru. Dodaj zaczyn, resztę mleka, miękkie masło, ziarenka wyskrobane ze strąka wanilii i skórkę otartą z cytryny. Krótko wymieszaj. Do masy przesiej mąkę i wyrób wszystkie składniki na gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami). Przełóż je do lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Natłuść formę do babki z kominem (o średnicy około 22 cm). Krótko zagnieć wyrośnięte ciasto i przełóż do formy. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce do dalszego wyrastania (na 30 minut).
Wstaw babkę do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut. Po upieczeniu pozwól ciastu przestygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Do całkowitego wystudzenia odstaw je na kratkę. Gdy babka osiągnie temperaturę pokojową, oprósz ją (z użyciem sitka) cukrem pudrem. Możesz dodatkowo udekorować ją np. posypką czekoladową.