Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym różnią się babeczki od muffinek? To temat, który dość często poddawany jest dyskusji. Odkąd moda na muffinki przywędrowała do Polski ze Stanów Zjednoczonych, ciastka te często utożsamiane są z tradycyjnym polskim wypiekiem. W rzeczywistości pomiędzy babeczkami i muffinkami istnieją pewne różnice, które mogą być istotne z punktu widzenia sztuki cukierniczej. Nie mają jednak większego znaczenia, gdy chcemy po prostu upiec sobie na niedzielę pyszne ciacho. Z poniższego przepisu na babeczki ze śliwkami być może przygotujesz raczej śliwkowe muffiny, ale po prostu ciesz się ich smakiem!
Forma na 12 muffinek
Składniki
Umyj śliwki. Usuń z nich pestki. Pokrój owoce na niewielkie kawałki. Skrop sokiem z limonki i oprósz cynamonem.
Utrzyj jajka z cukrem. Dodaj do nich jogurt, a następnie olej. Wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Przesiej przez sitko do masy z jajkami. Wymieszaj krótko szpatułą – tylko do połączenia składników.
Wmieszaj w ciasto pokrojone śliwki.
Wyłóż formę na 12 muffinek papilotkami. Napełnij je ciastem. Udekoruj płatkami migdałów.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut (do suchego patyczka).