Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka są niekwestionowanym symbolem Wielkanocy. Królują na świątecznych stołach w różnej postaci – faszerowane, w sałatkach, w żurku, pieczeni rzymskiej… Likier jajeczny może zdawać się odległym skojarzeniem ze świętami, ale warto sięgnąć po niego, by wyczarować tradycyjne, a zarazem nietypowe ciasto. Jak smakuje babka z ajerkoniakiem? Babka z ajerkoniakiem niewiele różni się od zwykłej babki piaskowej – jest równie szybka i prosta w przygotowaniu. Dodatek likieru sprawia jednak, że jest bardziej wilgotna, ma więcej naturalnego aromatu i dłużej zachowuje świeżość. Ajerkoniak czy adwokat? Adwokat to połączenie całych jajek wraz z cukrem, mlekiem lub śmietanką, brandy i aromatem waniliowym. Ajerkoniak bazuje na samych żółtkach, cukrze, mleku i wódce lub spirytusie. Te dwa alkohole zdecydowanie różnią się smakiem. Do wypieków lepiej użyć naszego rodzimego adwokata, po wyparowaniu nie pozostawia goryczki, za to ciasto zyskuje piękny żółty kolor.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3221
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 589
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3701
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 268
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 446
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3221
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 589
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3701
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 268
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 446
Składniki
Utrzyj całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy uzyskasz jasną, puszystą masę, zmniejsz obroty miksera i cienką stróżką wlej do niej olej, a następnie ajerkoniak.
Do masy jajecznej przesiej przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie szpatułką. Uzyskasz ciasto o dość płynnej konsystencji. Przelej je do natłuszczonej i oprószonej bułka tartą formy na babkę (o średnicy około 22 cm).
Wstaw babkę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około godzinę (do suchego patyczka). Poczekaj, aż wystygnie.
Przygotuj lukier. Połącz cukier puder z 2 łyżkami ajerkoniaku i sokiem z pomarańczy. Oblej babkę lukrem i udekoruj skórką pomarańczową.