Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka są niekwestionowanym symbolem Wielkanocy. Królują na świątecznych stołach w różnej postaci – faszerowane, w sałatkach, w żurku, pieczeni rzymskiej… Likier jajeczny może zdawać się odległym skojarzeniem ze świętami, ale warto sięgnąć po niego, by wyczarować tradycyjne, a zarazem nietypowe ciasto. Jak smakuje babka z ajerkoniakiem? Babka z ajerkoniakiem niewiele różni się od zwykłej babki piaskowej – jest równie szybka i prosta w przygotowaniu. Dodatek likieru sprawia jednak, że jest bardziej wilgotna, ma więcej naturalnego aromatu i dłużej zachowuje świeżość. Ajerkoniak czy adwokat? Adwokat to połączenie całych jajek wraz z cukrem, mlekiem lub śmietanką, brandy i aromatem waniliowym. Ajerkoniak bazuje na samych żółtkach, cukrze, mleku i wódce lub spirytusie. Te dwa alkohole zdecydowanie różnią się smakiem. Do wypieków lepiej użyć naszego rodzimego adwokata, po wyparowaniu nie pozostawia goryczki, za to ciasto zyskuje piękny żółty kolor.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 443
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 140
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 50
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 74
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 63
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 80
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 443
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 140
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 50
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 74
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 63
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 80
Składniki
Utrzyj całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy uzyskasz jasną, puszystą masę, zmniejsz obroty miksera i cienką stróżką wlej do niej olej, a następnie ajerkoniak.
Do masy jajecznej przesiej przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie szpatułką. Uzyskasz ciasto o dość płynnej konsystencji. Przelej je do natłuszczonej i oprószonej bułka tartą formy na babkę (o średnicy około 22 cm).
Wstaw babkę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około godzinę (do suchego patyczka). Poczekaj, aż wystygnie.
Przygotuj lukier. Połącz cukier puder z 2 łyżkami ajerkoniaku i sokiem z pomarańczy. Oblej babkę lukrem i udekoruj skórką pomarańczową.