Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka są niekwestionowanym symbolem Wielkanocy. Królują na świątecznych stołach w różnej postaci – faszerowane, w sałatkach, w żurku, pieczeni rzymskiej… Likier jajeczny może zdawać się odległym skojarzeniem ze świętami, ale warto sięgnąć po niego, by wyczarować tradycyjne, a zarazem nietypowe ciasto. Jak smakuje babka z ajerkoniakiem? Babka z ajerkoniakiem niewiele różni się od zwykłej babki piaskowej – jest równie szybka i prosta w przygotowaniu. Dodatek likieru sprawia jednak, że jest bardziej wilgotna, ma więcej naturalnego aromatu i dłużej zachowuje świeżość. Ajerkoniak czy adwokat? Adwokat to połączenie całych jajek wraz z cukrem, mlekiem lub śmietanką, brandy i aromatem waniliowym. Ajerkoniak bazuje na samych żółtkach, cukrze, mleku i wódce lub spirytusie. Te dwa alkohole zdecydowanie różnią się smakiem. Do wypieków lepiej użyć naszego rodzimego adwokata, po wyparowaniu nie pozostawia goryczki, za to ciasto zyskuje piękny żółty kolor.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1375
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113603
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1375
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113603
Składniki
Utrzyj całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy uzyskasz jasną, puszystą masę, zmniejsz obroty miksera i cienką stróżką wlej do niej olej, a następnie ajerkoniak.
Do masy jajecznej przesiej przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie szpatułką. Uzyskasz ciasto o dość płynnej konsystencji. Przelej je do natłuszczonej i oprószonej bułka tartą formy na babkę (o średnicy około 22 cm).
Wstaw babkę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około godzinę (do suchego patyczka). Poczekaj, aż wystygnie.
Przygotuj lukier. Połącz cukier puder z 2 łyżkami ajerkoniaku i sokiem z pomarańczy. Oblej babkę lukrem i udekoruj skórką pomarańczową.