Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka ajerkoniakowa to klasyczny wypiek kuchni niemieckiej, który jest obowiązkową pozycją świąteczną u naszych zachodnich sąsiadów. Jest niezwykle proste w przygotowaniu. Babka jest wilgotna i rozpływającą się w ustach, a jej smak charakteryzuje się dużą mocą!
Wymiary keksówki: 11x35 cm
Polecam.
Odsłon: 3312
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 154
Polecam.
Odsłon: 3312
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 154
Składniki
Do miski miksera włóż miękkie masło, cukier i szczyptę soli. Ucieraj wszystko przez ok. 5 minut. Dodawaj po jednym jajku, po każdym dobrze ubijając. Wlej ajerkoniak i ekstrakt waniliowy. Ubijaj wszystko przez 30 sekund.
Powoli dodawaj suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Mieszaj do całkowitego połączenia.
Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao i ajerkoniak przeznaczony dla ciasta czekoladowego. Wymieszaj do połączenia.
Keksówkę o wymiarach 35x11 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Nadmiar strzepnij.
Do formy wlewaj naprzemiennie jasne ciasto i ciemne, tworząc 8-10 warstw, wedle uznania. Patyczek do szaszłyków wbij w środek ciasta i przeciągnij nim przez całą długość keksówki. Kilka razy obróć go i zrób delikatne spirale, by wewnątrz powstał finezyjny wzór.
Babkę ajerkoniakową wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza. Piecz ją przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka, a następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na kratce przez kolejne 10 minut.
Przygotuj glazurę. W miseczce utrzyj cukier puder, kakao i ajerkoniak na gładką masę. Polej nią wystudzoną już babkę. Posyp wiórkami kokosowymi. Pozostaw w chłodnym miejscu do zastygnięcia glazury.