Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa i smaczna babka nie tylko na Wielkanoc, ale również jako deser lub dodatek do kawy
Forma do babek o średnicy 22cm
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26018
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 85
Ciasto śmietankowy puch to kolejna szybka propozycja na udany deser. Wilgotny...
Odsłon: 9021
Tania i łatwa w przygotowaniu potrawa. Nadaje się jako dodatek do każdego dan...
Odsłon: 347
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26018
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 85
Ciasto śmietankowy puch to kolejna szybka propozycja na udany deser. Wilgotny...
Odsłon: 9021
Tania i łatwa w przygotowaniu potrawa. Nadaje się jako dodatek do każdego dan...
Odsłon: 347
Składniki
Jajka oraz cytrynę wyciągamy wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Ścieramy na tarce skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Odlewamy 3 łyżki soku do wykonania lukru. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, do piany wsypujemy stopniowo cukier ciągle miksując. Zmniejszamy obroty i ciągle miksując dodajemy stopniowo żółtka, olej, wyciśnięty sok oraz skórkę, mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie smarujemy formę do babki o średnicy 22cm i wlewamy ciasto. Umieszczamy formę w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku na około 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy i zostawiamy do wystygnięcia.
Robimy lukier: Do miseczki wsypujemy 120g cukru pudru i wlewamy 3 łyżki soku z cytryny. Rozcieramy za pomocą łyżki do uzyskania jednolitej masy i polewamy babkę.