Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa i smaczna babka nie tylko na Wielkanoc, ale również jako deser lub dodatek do kawy
Forma do babek o średnicy 22cm
Dzisiaj sernik z brzoskwiniami przygotowany na Andrzejki. Wyszedł bardzo smac...
Odsłon: 25
Delikatne i chrupiące kotlety z brokuła to idealne połączenie smaku i zdrowia...
Odsłon: 74
Czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu...
Odsłon: 133
Dzisiaj sernik z brzoskwiniami przygotowany na Andrzejki. Wyszedł bardzo smac...
Odsłon: 25
Delikatne i chrupiące kotlety z brokuła to idealne połączenie smaku i zdrowia...
Odsłon: 74
Czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu...
Odsłon: 133
Składniki
Jajka oraz cytrynę wyciągamy wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Ścieramy na tarce skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Odlewamy 3 łyżki soku do wykonania lukru. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, do piany wsypujemy stopniowo cukier ciągle miksując. Zmniejszamy obroty i ciągle miksując dodajemy stopniowo żółtka, olej, wyciśnięty sok oraz skórkę, mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie smarujemy formę do babki o średnicy 22cm i wlewamy ciasto. Umieszczamy formę w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku na około 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy i zostawiamy do wystygnięcia.
Robimy lukier: Do miseczki wsypujemy 120g cukru pudru i wlewamy 3 łyżki soku z cytryny. Rozcieramy za pomocą łyżki do uzyskania jednolitej masy i polewamy babkę.