Przepis na dobrą babkę czekoladową jest jak mała czarna – każda z nas powinna ją mieć! Ciasto jest idealne dla miłośników czekolady, a aksamitna glazura i delikatny akcent ciastek Oreo nadają babce świątecznego charakteru. Dasz się skusić?
Babka czekoladowa
Składniki
Ciasto:
- 400 g cukru
- 200 g masła
- kilka kropli ekstraktu waniliowego lub paczka cukru waniliowego
- 3 duże jajka
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki kakao w proszku
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki soli
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 500 ml maślanki naturalnej
- 200 g deserowej lub gorzkiej czekolady
Polewa
- 80 ml wody
- 80 g masła
- 1 laska wanilii
- 3-4 łyżki kakao w proszku
- ok 300 g cukru pudru
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- kilka ciastek Oreo
Składniki
Ciasto:
- 400 g cukru
- 200 g masła
- kilka kropli ekstraktu waniliowego lub paczka cukru waniliowego
- 3 duże jajka
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki kakao w proszku
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki soli
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 500 ml maślanki naturalnej
- 200 g deserowej lub gorzkiej czekolady
Polewa
- 80 ml wody
- 80 g masła
- 1 laska wanilii
- 3-4 łyżki kakao w proszku
- ok 300 g cukru pudru
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- kilka ciastek Oreo

Etapy przygotowania
Foremkę do pieczenia (ok. 25 cm) dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułka tartą. Odstaw na bok.
W dużej misce ucieraj masło z cukrem przez około 2-3 minuty na jasną, puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy lub cukier i wbij jajka. Następnie ucieraj, w międzyczasie zeskrobując boki i dno miski. Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao w proszku, budyń i sodę. Na zmianę dodawaj sypkie składniki z maślanką i mieszaj, aż się połączą. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj i wylej ciasto do formy. Piecz babkę przez 50-60 minut w 180°C (do suchego patyczka). Następnie wyjmij z pieca, odstaw na 15 minut, wyjmij z formy i wystudź.
Wykonaj polewę. W garnku podgrzej wodę z masłem i poczekaj, aż masło się rozpuści. Następnie zdejmij z ognia, dodaj kakao oraz cukier i mieszaj, aż powstanie gładki, gęsty krem. Następnie wrzuć laskę wanilii lub tylko jej ziarna oraz śmietanę i wymieszaj. Lukier powinien mieć lejącą konsystencję. Wyjmij wanilię z polewy i polej lukrem babkę, a wierzch posyp pokruszonymi ciastkami Oreo.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 3785

Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 113

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 340
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 3785

Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 113

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 340



Składniki
- 400 g cukru
- 200 g masła
- kilka kropli ekstraktu waniliowego lub paczka cukru waniliowego
- 3 duże jajka
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki kakao w proszku
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki soli
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 500 ml maślanki naturalnej
- 200 g deserowej lub gorzkiej czekolady
- 80 ml wody
- 80 g masła
- 1 laska wanilii
- 3-4 łyżki kakao w proszku
- ok 300 g cukru pudru
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- kilka ciastek Oreo
Foremkę do pieczenia (ok. 25 cm) dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułka tartą. Odstaw na bok.
W dużej misce ucieraj masło z cukrem przez około 2-3 minuty na jasną, puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy lub cukier i wbij jajka. Następnie ucieraj, w międzyczasie zeskrobując boki i dno miski. Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao w proszku, budyń i sodę. Na zmianę dodawaj sypkie składniki z maślanką i mieszaj, aż się połączą. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj i wylej ciasto do formy. Piecz babkę przez 50-60 minut w 180°C (do suchego patyczka). Następnie wyjmij z pieca, odstaw na 15 minut, wyjmij z formy i wystudź.
Wykonaj polewę. W garnku podgrzej wodę z masłem i poczekaj, aż masło się rozpuści. Następnie zdejmij z ognia, dodaj kakao oraz cukier i mieszaj, aż powstanie gładki, gęsty krem. Następnie wrzuć laskę wanilii lub tylko jej ziarna oraz śmietanę i wymieszaj. Lukier powinien mieć lejącą konsystencję. Wyjmij wanilię z polewy i polej lukrem babkę, a wierzch posyp pokruszonymi ciastkami Oreo.