Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć drożdżowej baby z mnóstwem bakalii. Jej przygotowanie jest banalne, z przepisem poradzi sobie nawet największy laik. Babka drożdżowa wychodzi puszysta i wilgotna. Przepis pochodzi z 506. odcinka programu "Ewa gotuje".
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10526
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3180
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2277
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10526
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3180
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2277
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Wsypać drożdże. Wymieszać.
Śmietanę przełożyć do garnka. Dodać masło. Wsypać cukier. Wymieszać i podgrzewać tak długo, aż masło się roztopi (nie gotować).
W mące z drożdżami zrobić dołeczek. Wlać śmietanę. Dodać żółtka i sok z cytryny. Wymieszać. Dorzucić bakalie i wyrobić dłońmi. Przykryć i odstawić na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy z kominem (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C i poczekać, aż wyrośnie do brzegów formy. Wówczas podnieść temp. do 180 st. i piec przez ok. 45 minut.
Po wystudzeniu udekorować lukrem, prażonymi orzechami włoskimi i jadalnymi kwiatkami.