Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć drożdżowej baby z mnóstwem bakalii. Jej przygotowanie jest banalne, z przepisem poradzi sobie nawet największy laik. Babka drożdżowa wychodzi puszysta i wilgotna. Przepis pochodzi z 506. odcinka programu "Ewa gotuje".
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14264
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19404
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13113
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1761
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14264
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19404
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13113
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1761
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Wsypać drożdże. Wymieszać.
Śmietanę przełożyć do garnka. Dodać masło. Wsypać cukier. Wymieszać i podgrzewać tak długo, aż masło się roztopi (nie gotować).
W mące z drożdżami zrobić dołeczek. Wlać śmietanę. Dodać żółtka i sok z cytryny. Wymieszać. Dorzucić bakalie i wyrobić dłońmi. Przykryć i odstawić na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy z kominem (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C i poczekać, aż wyrośnie do brzegów formy. Wówczas podnieść temp. do 180 st. i piec przez ok. 45 minut.
Po wystudzeniu udekorować lukrem, prażonymi orzechami włoskimi i jadalnymi kwiatkami.