Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobra drożdżowa babka, której przygotowanie nie sprawi problemu nawet mniej wprawnej w pieczeniu ciast osobie.
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 98
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2719
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2341
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 98
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2719
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2341
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z łyżką mąki i ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do miski z mąką wlać wyrośnięty rozczyn i kogel-mogel. Wymieszać po czym wyrabiać 15 min. Następnie dodać letnie masło i posypane mąką rodzynki. Dokładnie wymieszać i starannie wyrobić.
Gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk, napełnić nim formę z kominkiem. Przykryć ściereczką i odstawić.
Kiedy ciasto wyrośnie i wypełni prawie całą formę, wstawić je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około godziny. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy dobrze się upiekło.
Jeszcze ciepłą babkę można obsypać cukrem pudrem lub po wystygnięciu polukrować.