Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobra drożdżowa babka, której przygotowanie nie sprawi problemu nawet mniej wprawnej w pieczeniu ciast osobie.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116844
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8008
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3016
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1627
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1320
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116844
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8008
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3016
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1627
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1320
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z łyżką mąki i ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do miski z mąką wlać wyrośnięty rozczyn i kogel-mogel. Wymieszać po czym wyrabiać 15 min. Następnie dodać letnie masło i posypane mąką rodzynki. Dokładnie wymieszać i starannie wyrobić.
Gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk, napełnić nim formę z kominkiem. Przykryć ściereczką i odstawić.
Kiedy ciasto wyrośnie i wypełni prawie całą formę, wstawić je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około godziny. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy dobrze się upiekło.
Jeszcze ciepłą babkę można obsypać cukrem pudrem lub po wystygnięciu polukrować.