Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka gotowana bez formy nie wymaga specjalnego wkładu. Wystarczy tradycyjna blaszka, aby ciasto wyszło puszyste i miękkie.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Na początku oddziel białka od żółtek i ubij je z odrobiną soli na sztywną pianę. Odstaw na bok. Teraz żółtka utrzyj z cukrem białym, kiedy masa zacznie się łączyć, wlej olej i kwaśną śmietanę. Dodaj też ekstrakt waniliowy. Zmiksuj krótko.
Następnie przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i budyniem (lub mąką ziemniaczaną). Suche składniki dokładnie wmieszaj w masę, stosując łyżkę lub szpatułkę. Tak samo delikatnie dodaj pianę z białek. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Nie mieszaj go jednak zbyt długo.
Przygotuj formę i wysmaruj ją masłem. Obsyp delikatnie mąką, aby każda krawędź była zabezpieczona. Wlej masę na babkę. Formę umieść w większym garnku i wlej wodę w taki sposób, aby sięgała ona 3/4 blaszki. Przykryj pokrywką i włącz grzanie. Od momentu zagotowania się wody, zostaw babkę na 35-40 minut na średniej mocy palnika. Sprawdź, czy po włożeniu patyczka lub wykałaczki, masa jest sucha. Jeśli nie, przykryj ponownie babkę i zostaw ją tak na kolejne 5-10 minut. Na bieżąco uzupełniaj poziom wody w garnku. Gotową babkę po lekkim wystudzeniu przełóż na kratkę. Udekoruj w dowolny sposób.