Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka gotowana bez formy nie wymaga specjalnego wkładu. Wystarczy tradycyjna blaszka, aby ciasto wyszło puszyste i miękkie.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 381
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 28
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 60
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 93
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 381
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 28
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 60
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 93
Składniki
Na początku oddziel białka od żółtek i ubij je z odrobiną soli na sztywną pianę. Odstaw na bok. Teraz żółtka utrzyj z cukrem białym, kiedy masa zacznie się łączyć, wlej olej i kwaśną śmietanę. Dodaj też ekstrakt waniliowy. Zmiksuj krótko.
Następnie przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i budyniem (lub mąką ziemniaczaną). Suche składniki dokładnie wmieszaj w masę, stosując łyżkę lub szpatułkę. Tak samo delikatnie dodaj pianę z białek. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Nie mieszaj go jednak zbyt długo.
Przygotuj formę i wysmaruj ją masłem. Obsyp delikatnie mąką, aby każda krawędź była zabezpieczona. Wlej masę na babkę. Formę umieść w większym garnku i wlej wodę w taki sposób, aby sięgała ona 3/4 blaszki. Przykryj pokrywką i włącz grzanie. Od momentu zagotowania się wody, zostaw babkę na 35-40 minut na średniej mocy palnika. Sprawdź, czy po włożeniu patyczka lub wykałaczki, masa jest sucha. Jeśli nie, przykryj ponownie babkę i zostaw ją tak na kolejne 5-10 minut. Na bieżąco uzupełniaj poziom wody w garnku. Gotową babkę po lekkim wystudzeniu przełóż na kratkę. Udekoruj w dowolny sposób.