Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie musisz mieć specjalnej formy do przygotowania babki na parze. Wystarczy duży garnek i tradycyjna foremka do babki. Ten przepis na babkę gotowaną na parze zawsze się sprawdza. Ciasto jest delikatne, puszyste niczym chmurka. Kakao w składzie to bonus dla tych, którzy lubią urozmaicenie.
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 18
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 56
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26527
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 18
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 56
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26527
Składniki
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej. Jajka utrzyj z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy. Dodaj olej i jogurt (lub śmietanę). Dobrze wszystko wymieszaj.
Mokre składniki wlej do mąki i zmiksuj. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej przesiej mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszaj. Do drugiej dodaj kakao i również dobrze połącz składniki. Formę na babkę wysmaruj dokładnie masłem i obsyp mąką. Na spód równomiernie wylej jasne ciasto, na wierz - ciemne.
Do dużego garnka wlej zimną wodę - do ok. 1/3 jego wysokości. Włóż foremkę z ciastem. Sprawdź, ile jest wody - powinna sięgać do 3/4 wysokości foremki. Jeśli jest za mało, dolej. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu ok. 35 minut od momentu zagotowania się wody. UWAGA! Nie podnoś pokrywki w trakcie gotowania. Babkę gotuj do suchego patyczka. Jeśli jest taka potrzeba, możesz przedłużyć czas gotowania i uzupełnić brak wody, dolewając wrzątek. Pamiętaj, by woda nie dostała się do foremki.
Gotową babkę możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub roztopioną czekoladą.