Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta fantastyczna babka kawowa z kawałkami czekolady to prawdziwa gratka nie tylko na wielkanocny stół, ale i na każdą inną okazję, gdy zapragniesz czegoś wyjątkowo uroczystego. Jej wilgotna i delikatna konsystencja, głęboki aromat kawy i bogactwo czekoladowych kawałków tworzą smakowity balans. Polanie wypieku rozpuszczoną ciemną lub białą czekoladą bądź domowym lukrem powoduje, że ta babka staje się prawdziwą królową stołu.
Forma na babkę z kominem – 24 cm
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 335
Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 70
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4795
Wielkopiątkowe specjały.
Odsłon: 2530
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 335
Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 70
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4795
Wielkopiątkowe specjały.
Odsłon: 2530
Składniki
Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem pracy wyjąć wszystkie potrzebne składniki z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Kawę rozpuść w małej ilości gorącej wody, po czym odstaw do ostygnięcia.
Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i odstaw. Do misy miksera włóż miękkie masło i utrzyj je ze 140 g cukru na jasną, gładką masę. Następnie zmiksuj z żółtkami, dodając po jednym żółtku wtedy, gdy wcześniejsze jest już rozmieszane. Dodaj ekstrakt waniliowy, śmietanę, przestudzoną kawę i wszystko dokładnie wymieszaj.
W osobnej suchej i czystej misce ubij białka na sztywną pianę, utrwalając je 80 g cukru. Piana powinna być błyszcząca i stabilna po odwróceniu miski do góry dnem. Do poprzedniej masy zacznij dodawać na zmianę pianę z białek z mieszanką mączną. Mieszaj mikserem na niskich obrotach lub szpatułką. Na koniec dodaj drobno posiekaną czekoladę i wymieszaj tylko do połączenia składników (nie dłużej, aby ciasto nie straciło na puszystości).
Formę do babki z kominem (24 cm) nasmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą. Ostrożnie przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 160°C i piecz przez ok. 45-50 minut do momentu „suchego patyczka”. Gotową babkę kawową wyjmij z pieca, ostudź i wyjmij z formy.
Wykonaj polewę. W małym rondelku podgrzej śmietanę kremówkę i wyłącz na chwilę przed zagotowaniem. Następnie dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na 2 minuty, lecz nie mieszaj. Dopiero po tym czasie wymieszaj do uzyskania jednolitej, błyszczącej glazury. Powstałą polewą polej babkę i odstaw do zastygnięcia.