Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka klasztorna to na pozór banalne, ucierane ciasto. Jest efektowna, bo dwukolorowa. Jej sekret tkwi w dodatku czekolady, która sprawia, że ciasto nie tylko bosko smakuje, ale też zachowuje świeżość znacznie dłużej niż zwykła babka piaskowa.
Forma do babki z kominem 22 cm
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 465
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 146
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 183
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 891
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 343
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 465
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 146
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 183
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 891
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 343
Składniki
Ogrzej mleko i jajka do temperatury pokojowej. Natłuść i oprósz mąką formę do babki z kominem o średnicy 22 cm.
Roztop obie czekolady w kąpieli wodnej – każdą z osobna. Odstaw do przestudzenia (tak, by czekolada nie była już gorąca, ale wciąż płynna).
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaj do masy po jednym jajku i ekstrakt waniliowy.
Partiami przesiej do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszaj szpatułką – tylko do połączenia składników. Na koniec wlej do ciasta mleko i także krótko wymieszaj.
Podziel ciasto na dwie części w proporcji 2:1. W większą wmieszaj gorzką czekoladę, mniejszą połącz z białą czekoladą.
Przelej do przygotowanej formy połowę ciemnego ciasta. Ostrożnie przelej na nie jasne ciasto, a następnie resztę ciemnego.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 80-90 minut – do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika. Gdy trochę przestygnie, ostrożnie oddziel od formy, odwróć do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.