Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie tylko Okrasa łamie przepisy ;-). Dodatek majonezu wpływa korzystnie na smak ciasta.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5677
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 959
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37161
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 116
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5677
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 959
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37161
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 116
Składniki
Formę do babki bądź keksówkę smarujemy masłem ( lub margaryną ). Herbatniki kruszymy na piasek ( ja mam taki patent - wkładam ciastka do reklamówki zakręcam, kładę na desce do krojenia i gniotę tłuczkiem do mięsa ). Pokruszonymi ciastkami wysypujemy formę do pieczenia.
Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na sztywno, powoli wsypując cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka. Następnie w oddzielnej miseczce przygotowujemy mąki z proszkiem - mieszając je. Potem do masy jajecznej dodajemy na przemian łyżkę majonezu a potem mieszankę z mąki. Mikser powinien pracować na najniższych obrotach tak aby ciasto nie opadło. Na koniec dodajemy zapach rumowy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu odchylamy drzwi piekarnika i dajemy czas babce odpocząć.
Lukier przyrządzamy tuż przed dekoracją babki. Cukier ucieramy z gorącym mlekiem aż powstanie gładka masa. Dekorujemy ciasto i posypujemy cukrową posypką. Smacznego