Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie tylko Okrasa łamie przepisy ;-). Dodatek majonezu wpływa korzystnie na smak ciasta.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17302
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 150
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 124
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4886
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17302
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 150
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 124
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4886
Składniki
Formę do babki bądź keksówkę smarujemy masłem ( lub margaryną ). Herbatniki kruszymy na piasek ( ja mam taki patent - wkładam ciastka do reklamówki zakręcam, kładę na desce do krojenia i gniotę tłuczkiem do mięsa ). Pokruszonymi ciastkami wysypujemy formę do pieczenia.
Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na sztywno, powoli wsypując cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka. Następnie w oddzielnej miseczce przygotowujemy mąki z proszkiem - mieszając je. Potem do masy jajecznej dodajemy na przemian łyżkę majonezu a potem mieszankę z mąki. Mikser powinien pracować na najniższych obrotach tak aby ciasto nie opadło. Na koniec dodajemy zapach rumowy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu odchylamy drzwi piekarnika i dajemy czas babce odpocząć.
Lukier przyrządzamy tuż przed dekoracją babki. Cukier ucieramy z gorącym mlekiem aż powstanie gładka masa. Dekorujemy ciasto i posypujemy cukrową posypką. Smacznego