Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie tylko Okrasa łamie przepisy ;-). Dodatek majonezu wpływa korzystnie na smak ciasta.
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 252
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 41
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 42
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 309
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 252
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 41
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 42
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 309
Składniki
Formę do babki bądź keksówkę smarujemy masłem ( lub margaryną ). Herbatniki kruszymy na piasek ( ja mam taki patent - wkładam ciastka do reklamówki zakręcam, kładę na desce do krojenia i gniotę tłuczkiem do mięsa ). Pokruszonymi ciastkami wysypujemy formę do pieczenia.
Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na sztywno, powoli wsypując cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka. Następnie w oddzielnej miseczce przygotowujemy mąki z proszkiem - mieszając je. Potem do masy jajecznej dodajemy na przemian łyżkę majonezu a potem mieszankę z mąki. Mikser powinien pracować na najniższych obrotach tak aby ciasto nie opadło. Na koniec dodajemy zapach rumowy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu odchylamy drzwi piekarnika i dajemy czas babce odpocząć.
Lukier przyrządzamy tuż przed dekoracją babki. Cukier ucieramy z gorącym mlekiem aż powstanie gładka masa. Dekorujemy ciasto i posypujemy cukrową posypką. Smacznego