Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka marchewkowa jest świetnym pomysłem na wielkanocne ciasto. Przygotujesz ją szybko i bez problemu. Dodatek zmielonych migdałów nadaje ciekawej tekstury, a odrobina cynamonu pięknego aromatu. Jeśli lubisz, do ciasta możesz dorzucić rodzynki, ważne, aby przed dodaniem namoczyć je we wrzątku.
Foremka o średnicy 22 cm
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1673
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 75
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 170
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 188
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1673
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 75
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 170
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 188
Składniki
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce dużych oczkach.
Jajka wbij do dużej miski i zmiksuj na puszystą masę wraz z cukrem. Następnie wlej olej i całość ubijaj jeszcze przez minutę.
Dodaj marchewkę, mielone migdały, mąkę wraz z proszkiem, sodą, szczyptą soli i cynamonu. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 50-60 minut.
Upieczoną i przestudzoną babkę marchewkową polej cytrynowym lukrem. Lukier przygotujesz, łącząc cukier puder z cytryną i gorącą wodą.