Babka marchewkowa jest świetnym pomysłem na wielkanocne ciasto. Przygotujesz ją szybko i bez problemu. Dodatek zmielonych migdałów nadaje ciekawej tekstury, a odrobina cynamonu pięknego aromatu. Jeśli lubisz, do ciasta możesz dorzucić rodzynki, ważne, aby przed dodaniem namoczyć je we wrzątku.
Babka marchewkowa wilgotna
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki
- 80 g zmielonych migdałów
- 300 g marchewki
- 180 g drobnego cukru
- 200 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
Cytrynowy lukier
- 170 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo
- 1 łyżeczka masła
- mąka
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki
- 80 g zmielonych migdałów
- 300 g marchewki
- 180 g drobnego cukru
- 200 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
Cytrynowy lukier
- 170 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo
- 1 łyżeczka masła
- mąka

Potrzebne przybory kuchenne
Foremka o średnicy 22 cm
Etapy przygotowania
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce dużych oczkach.
Jajka wbij do dużej miski i zmiksuj na puszystą masę wraz z cukrem. Następnie wlej olej i całość ubijaj jeszcze przez minutę.
Dodaj marchewkę, mielone migdały, mąkę wraz z proszkiem, sodą, szczyptą soli i cynamonu. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 50-60 minut.
Upieczoną i przestudzoną babkę marchewkową polej cytrynowym lukrem. Lukier przygotujesz, łącząc cukier puder z cytryną i gorącą wodą.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15312

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1298

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1439
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15312

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1298

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1439



Składniki
- 300 g mąki
- 80 g zmielonych migdałów
- 300 g marchewki
- 180 g drobnego cukru
- 200 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 170 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka masła
- mąka
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce dużych oczkach.
Jajka wbij do dużej miski i zmiksuj na puszystą masę wraz z cukrem. Następnie wlej olej i całość ubijaj jeszcze przez minutę.
Dodaj marchewkę, mielone migdały, mąkę wraz z proszkiem, sodą, szczyptą soli i cynamonu. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 50-60 minut.
Upieczoną i przestudzoną babkę marchewkową polej cytrynowym lukrem. Lukier przygotujesz, łącząc cukier puder z cytryną i gorącą wodą.