Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, delikatna i wilgotna babka marchewkowa, która od lat króluje w moim domu na Wielkanoc. Jeśli lubicie lekkie i wilgotne ciasta, to koniecznie spróbujcie tej babki :)
Forma na babkę z kominem o średnicy 22 cm
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5428
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 936
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11871
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5089
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1377
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5428
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 936
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11871
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5089
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1377
Składniki
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Rodzynki obtaczamy w mące (zapobiegnie to ich opadaniu na dno ciasta).
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką masę, a następnie wlewamy olej i ponownie miksujemy.
Do mokrej masy dodajemy suche składniki i łączymy wszystko na niskich obrotach miksera. Na koniec dodajemy startą marchewkę oraz rodzynki i delikatnie mieszamy masę łyżką lub szpatułką.
Tak przygotowaną masę przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
Gdy babka całkowicie ostygnie, przygotowujemy polewę. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na babkę, posypujemy czekoladową lub cukrową posypką i odstawiamy do stężenia.