Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysta babka marmurkowa na maśle to doskonała propozycja na szybkie, efektowne ciasto na świąteczny stół. Większość potrzebnych składników z pewnością macie już w swojej kuchni. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie produktów i dokładne natłuszczenie formy, w której planujemy upiec naszą babkę. Babka marmurkowa na maśle z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie, zwłaszcza najmłodszym jej członkom. Gotowy wypiek możecie udekorować cukrem pudrem, gęstym cytrynowym lukrem lub polewą czekoladową.
Forma na babkę, mikser
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 399
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 29
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 61
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 95
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 399
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 29
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 61
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 95
Składniki
Białka oddziel od żółtek.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do jednej miski.
Miękkie masło przełóż do osobnej miski. Zmiksuj na puszystą masę. W trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. Do maślanej masy dodaj suche składniki. Składniki wymieszaj, następnie krótko zmiksuj do połączenia.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta. Składniki wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i sok z cytryny. Składniki wymieszaj do połączenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół).
Formę na babkę wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą. Do natłuszczonej formy wlewaj naprzemiennie jasne i ciemne ciasto.
Babkę marmurkową na maśle piecz przez koło 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną babkę wystudź. Wyciągnij z formy. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.