Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysta babka marmurkowa na maśle to doskonała propozycja na szybkie, efektowne ciasto na świąteczny stół. Większość potrzebnych składników z pewnością macie już w swojej kuchni. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie produktów i dokładne natłuszczenie formy, w której planujemy upiec naszą babkę. Babka marmurkowa na maśle z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie, zwłaszcza najmłodszym jej członkom. Gotowy wypiek możecie udekorować cukrem pudrem, gęstym cytrynowym lukrem lub polewą czekoladową.
Forma na babkę, mikser
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Składniki
Białka oddziel od żółtek.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do jednej miski.
Miękkie masło przełóż do osobnej miski. Zmiksuj na puszystą masę. W trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. Do maślanej masy dodaj suche składniki. Składniki wymieszaj, następnie krótko zmiksuj do połączenia.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta. Składniki wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i sok z cytryny. Składniki wymieszaj do połączenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół).
Formę na babkę wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą. Do natłuszczonej formy wlewaj naprzemiennie jasne i ciemne ciasto.
Babkę marmurkową na maśle piecz przez koło 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną babkę wystudź. Wyciągnij z formy. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.