Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu babka. Tak przygotowana idealnie odnajdzie się na świątecznym stole. Babka jest bardzo wilgotna w środku i chrupiąca z wierzchu. Dodatek kisielu, kakao i maku sprawa ze babka jest kolorowa. Polecam przygotowanie takiej babki nie tylko na Wielkanoc.
Chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem i ogórkami kiszonymi to...
Odsłon: 2703
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 26820
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5323
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 24149
Chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem i ogórkami kiszonymi to...
Odsłon: 2703
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 26820
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5323
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 24149
Składniki
CIASTO : 300 g masła, 250 g cukru, 5 jajek, 375 g mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka. PLUS: 1 łyżka maku, 1 łyżka kakao plus łyżka mleka, 40 g kisielu malinowego plus łyżka mleka. WYKONANIE: Do misy miksera wrzucamy miękkie masło i miksujemy na jasną masę, następnie stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując na średnich obrotach. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku. Miksujemy aż wszystko się ładnie połączy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodajemy na przemian z mlekiem stopniowo do masy jajecznej, miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a czwartą pozostawiamy bez dodatku. Dodatkowo do części z kisielem i kakao dodajemy po łyżce mleka. Każdą część z dodatkiem mieszamy. Blaszkę o wymiarach 25×10 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy najpierw ciasto ciemne, następnie różowe, jasne i z makiem. Babkę pieczemy 50 minut w 170 stopniach góra dół do suchego patyczka. Upieczoną dekorujemy według własnego uznania. Smacznego