Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu babka. Tak przygotowana idealnie odnajdzie się na świątecznym stole. Babka jest bardzo wilgotna w środku i chrupiąca z wierzchu. Dodatek kisielu, kakao i maku sprawa ze babka jest kolorowa. Polecam przygotowanie takiej babki nie tylko na Wielkanoc.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 735
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 55
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 107
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 135
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 735
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 55
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 107
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 135
Składniki
CIASTO : 300 g masła, 250 g cukru, 5 jajek, 375 g mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka. PLUS: 1 łyżka maku, 1 łyżka kakao plus łyżka mleka, 40 g kisielu malinowego plus łyżka mleka. WYKONANIE: Do misy miksera wrzucamy miękkie masło i miksujemy na jasną masę, następnie stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując na średnich obrotach. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku. Miksujemy aż wszystko się ładnie połączy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodajemy na przemian z mlekiem stopniowo do masy jajecznej, miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a czwartą pozostawiamy bez dodatku. Dodatkowo do części z kisielem i kakao dodajemy po łyżce mleka. Każdą część z dodatkiem mieszamy. Blaszkę o wymiarach 25×10 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy najpierw ciasto ciemne, następnie różowe, jasne i z makiem. Babkę pieczemy 50 minut w 170 stopniach góra dół do suchego patyczka. Upieczoną dekorujemy według własnego uznania. Smacznego