Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na czekoladową babkę. Dodatkiem, który może Was zaskoczyć, jest porzeczkowy dżem. Nadaje on wypiekowi lekko kwaskowatego smaku, sprawia również, że na dłużej pozostaje świeży. Przygotowanie ciasta polega jedynie na połączeniu ze sobą wszystkich składników. Aby przyspieszyć prace, możesz użyć miksera, ale jeśli go nie posiadasz, sięgnij po ręczną trzepaczkę. Babkę możesz ozdobić za pomocą cukru pudru lub skorzystać z naszej propozycji i przygotować czekoladową polewę.
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29322
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2909
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 158
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18700
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 729
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29322
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2909
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 158
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18700
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 729
Składniki
Cytrynę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, następnie sparz wrzątkiem i osusz. Zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach tarki.
Do miski przesiej mąkę wraz z kakao i sodą oczyszczoną.
Do wysokiego naczynia wlej mleko i olej, wbij jajka i wsyp cukier. Całość zmiksuj na średnich obrotach, do momentu, aż cukier przestanie chrzęścić.
Połącz ze sobą suche i mokre składniki, dodaj dżem z porzeczek i otartą skórkę z cytryny. Za pomocą sylikonowej łopatki wymieszaj masę.
Gotowe ciasto przelej do natłuszczonej masłem foremki. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut.
Przygotuj polewę. Rozpuść kokosowy olej i połącz z czekoladą. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy.
Gotową polewą ozdób ciasto.