Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na czekoladową babkę. Dodatkiem, który może Was zaskoczyć, jest porzeczkowy dżem. Nadaje on wypiekowi lekko kwaskowatego smaku, sprawia również, że na dłużej pozostaje świeży. Przygotowanie ciasta polega jedynie na połączeniu ze sobą wszystkich składników. Aby przyspieszyć prace, możesz użyć miksera, ale jeśli go nie posiadasz, sięgnij po ręczną trzepaczkę. Babkę możesz ozdobić za pomocą cukru pudru lub skorzystać z naszej propozycji i przygotować czekoladową polewę.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2248
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1353
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 508
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1161
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2248
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1353
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 508
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1161
Składniki
Cytrynę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, następnie sparz wrzątkiem i osusz. Zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach tarki.
Do miski przesiej mąkę wraz z kakao i sodą oczyszczoną.
Do wysokiego naczynia wlej mleko i olej, wbij jajka i wsyp cukier. Całość zmiksuj na średnich obrotach, do momentu, aż cukier przestanie chrzęścić.
Połącz ze sobą suche i mokre składniki, dodaj dżem z porzeczek i otartą skórkę z cytryny. Za pomocą sylikonowej łopatki wymieszaj masę.
Gotowe ciasto przelej do natłuszczonej masłem foremki. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut.
Przygotuj polewę. Rozpuść kokosowy olej i połącz z czekoladą. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy.
Gotową polewą ozdób ciasto.