Piernik w nietypowym kształcie. Upiekłam go w formie do babki zamiast keksówki i tak oto powstała babka piernikowa. :-) Wilgotna i smaczny, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Ciasta z miodem (czyli tradycyjny piernik) potrzebują czasu by zmięknąć, to jest miękkie od razu. Upieczone dzień przed Świętami będzie doskonałe. Polecane dla kulinarnych leniuszków. ;-)
Babka piernikowa
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki konfitury wiśniowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 tabliczka czekolady
- wiśnie kandyzowane
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki konfitury wiśniowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 tabliczka czekolady
- wiśnie kandyzowane

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem..
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem przez około 40 minut.
Polewamy rozpuszczoną czekolady. Układamy kandyzowane wiśnie.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 121

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 245
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 160

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 895
Ostatnio komentowane przepisy

Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 121

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 245
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 160

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 895



Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki konfitury wiśniowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 tabliczka czekolady
- wiśnie kandyzowane
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem..
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem przez około 40 minut.
Polewamy rozpuszczoną czekolady. Układamy kandyzowane wiśnie.
No i jak tu nie mieć chęci na wieczorne jedzonko, jak się widzi takie pyszne danie :D Super :)
Szybko,zdrowo i pysznie:)
Smacznie i zdrowo,podoba mi się bardzo :-)
Świetnie podane, wygląda pysznie ;-D
Danie w sam raz dla mnie:)