Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto babka tulipan - klasyczna i atrakcyjna wizualnie ze względu na wzór zebry. W jednej masie ciasta znajdziesz migdały, a w drugiej aromatyczne kakao. Całość polana jest polewą czekoladową.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4839
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4839
Składniki
Zacznij od utarcia masła, które powinno mieć temperaturę pokojową, wraz z cukrem na gładką masę. Kiedy składniki się połączą, dodawaj jajka, jedno po drugim. Nie przerywaj ucierania ciasta.
Mąkę pszenną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj też sól i dokładnie wymieszaj. Wsyp do utartego masła z cukrem i miksuj krótko, tylko do połączenia składników. Podziel ciasto na dwie równe części. Do pierwszej z nich dodaj kakao, do drugiej zmielone migdały. Wymieszaj szpatułką albo łyżką.
Teraz natłuść formę i dodawaj ciasto porcjami, łyżka po łyżce. Na przemian przekładaj jasne i ciemne.
Wstaw babkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Przygotuj polewę czekoladową. Każdą czekoladę podziel na kawałki. W małym rondlu zagotuj śmietankę 30%. Dodaj czekoladę, zmniejsz palnik do minimum grzania (lub wyłącz całkowicie) i cały czas mieszaj. Masa powinna być jednolita, bez grudek.
Udekoruj swoją wystudzoną babkę polewą czekoladową.