Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka z makiem to klasyka, która musi znaleźć się na wielkanocnym stole. Przysmak jest szybki i prosty w przygotowaniu i można go upiec nawet tuż przed uroczystym śniadaniem. Babka jest mocno wilgotna i puszysta. Zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Sprawdzi się także na co dzień, na wypadek niespodziewanych gości.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1071
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5621
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8744
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18069
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1071
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5621
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8744
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18069
Składniki
Przygotuj masę makową. Wszystkie sypkie składniki zalej gorącym mlekiem. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
Przygotuj ciasto. W misce połącz mąkę, sodę i sól. Dobrze wymieszaj i odstaw. W osobnej misce połącz maślankę i sok z cytryny. W misie miksera utrzyj masło z cukrem do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. Następnie wbijaj po jednym jajku.
Dodawaj partiami naprzemiennie mąkę i maślankę, za każdym razem dobrze mieszając. Formę do babki z kominem o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wylej cienką warstwę ciasta, a następnie nałóż masę makową blisko komina. Przykryj pozostałym ciastem. Babkę z makiem piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 65-75 minut lub d suchego patyczka. Podawaj po całkowitym ostudzeniu, udekorowaną w dowolny sposób.