Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja babka z ricottą powstała na wzór tradycyjnych sycylijskich babek, pieczonych zarówno od święta, jak i w sytuacji nagłej wizyty gości w zwykły dzień. Jest niezwykle prosta do przygotowania, więc postanowiłam ją upiec, mimo pewnych obaw. Jak już parę razy wspominałam, nie jestem wielką miłośniczką babek. Mogę nawet powiedzieć, że ich nie lubię, z wyjątkiem świątecznej baby drożdżowej. Jednak nowy przepis skusił mnie dodatkiem ricotty, pomyślałam bowiem, że babka będzie przyjemnie wilgotna.
Składniki
Piekarnik włącz na temperaturę 180 stopni, bez termoobiegu. Okrągłą formę z kominkiem wysmaruj masłem.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski. Dodaj cukier, jajka i ricottę. Wymieszaj ciasto najpierw rózgą lub łyżką, a następnie zmiksuj mikserem.
Do ciasta możesz dodać rodzynki lub kawałeczki czekolady, albo to i to. Albo nic nie dodawaj, jeśli wolisz upiec babkę bez „piegów”. Ja sypnęłam garść gotowych kropelek czekoladowych, bo nie wszyscy lubią rodzynki w cieście. A czekoladę to chyba każdy lubi.
Ciasto przełóż do foremki, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz babkę w 180 stopniach przez około 45 minut, ale przed wyjęciem z pieca koniecznie sprawdź ciasto patyczkiem. Jeśli jest suchy, to znaczy, że babka z ricottą już się upiekła.
Jeszcze gorącą babkę wyjmij z formy i pozostaw do ostudzenia, najlepiej na kratce. A potem już możesz podawać na świąteczny lub codzienny stół.
Przepis na moją dzisiejszą babkę pochodzi ze strony InCampagna.
Już po upieczeniu okazało się, że dla nas to ciasto jest zbyt słodkie. No i mało puszyste, ale to mnie akurat nie zdziwiło, bo widziałam już, że konsystencja ciasta przed upieczeniem jest dość gęsta i ciężka. Upiekłam babkę sycylijską z ciekawości, ale nie będę wracać do tego przepisu. Widocznie nie wszystkie dania tzw. bieda-kuchni (cucina povera) warte są spróbowania. I muszę przyznać, że po raz pierwszy zawiodłam się na włoskiej kuchni!
Ale to tylko moje zdanie i wiem, że komuś może się to ciasto spodobać, bo ludzie mają bardzo różne upodobania. Może po prostu babka z ricottą nie jest w moim stylu, ale ja przecież nie lubię babek! Więc mimo wszystko życzę smacznego!