Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz efektownego ciasta na niedzielę lub święta Wielkiej Nocy? Poznaj przepis na naszą babkę zygzak, która zaskoczy twoich gości nie tylko swoim smakiem, ale i wnętrzem.
Foremka z kominem o średnicy 23 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Przed przygotowaniem ciasta wyjmij wszystkie składniki z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Jajka wbij do miski i roztrzep z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Mieszaj, aż do połączenia się składników.
Do misy robota wsyp oba rodzaje mąk, sól i cukier. Miksuj wszystko na małych obrotach przez pół minuty. Dodaj masło i połowę masy jajecznej, a następnie wszystko ucieraj aż połączą się z sypkimi składnikami. Zwiększaj stopniowo obroty do średnich i miksuj przez minutę, zgarniając masę ze ścianek.
Dodaj resztę masy jajecznej w dwóch partiach, cały czas miksując. Przy tej ilości jajek ciasto może wyglądać na zwarzone, jednak to normalne i nie ma wpływu na efekt końcowy. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 195 stopni lub 175 stopni z termoobiegiem.
Zgarnij masę ze ścianek misy miksera i rozdziel po równo między dwie miski. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Natłuść formę z kominkiem o średnicy 23 cm masłem, oprósz ją mąką i przełóż masy do niej na przemian w czterech częściach, po dwie z każdej. Małym patyczkiem zrób zygzak w cieście, by powstały paski jak u zebry. Pamiętaj, by zrobić to tylko raz, nie więcej, bo masy zbytnio się zmieszają i paski znikną.
Piecz babkę 40-45 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 10 minut. Wyłóż babkę z formy na kratkę i pozostaw do wystygnięcia.