Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli zostanie Wam nadmiar podsychających już ciast i ciasteczek gorąco zachęcam do przygotowania bajaderek. Bajaderki są to pyszne, słodkie, wilgotne, pachnące, bardzo szybkie do przyrządzenia, idealne do kawy kuleczki :-), pozdrawiam !
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2229
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3308
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1352
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2108
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2229
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3308
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1352
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2108
Składniki
Ciastka dobrze pokruszyć (wrzucić wszystkie do woreczka i dokładnie rozwałkować), odstawić. W garnku rozpuścić masło, dodać wszystkie składniki, oprócz ciastek, wódki i powideł. Dobrze wymieszać. Do masy dodać pokruszone wcześniej ciastka i mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gdy masła przestygnie dodać powidła i wódkę. Odstawić na około godzinę w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).
Po tym czasie przygotować składniki, w których chcielibyśmy obtaczać bajaderki. Masę ciastkową wyjąć i formować z niej niewielkie kulki wielkości trufelków, a następnie obtaczać je w kokosie, startej czekoladzie, posiekanych orzechach, migdałach (u mnie wiórki kokosowe i migdały). Gotowe bajaderki odstawić jeszcze raz w chłodne miejsce, żeby stwardniały. Przechowywać w lodówce. 1 szklanka = 250 ml Smacznego !