Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajaderki to pyszny i skuteczny sposób na wykorzystanie resztek ciast i ciasteczek np w czasie poświątecznym. Do bajaderek możemy wykorzystać różne rodzaje ciast: biszkopt, ciasto kruche, babki piaskowe, drożdżowe, ciasteczka kruche, owsiane, herbatniki, ciasta czekoladowe, pierniki itp. Nie wykorzystujemy ciast z owocami czy z masami, natomiast mogą być ciasta z bakaliami czy ciasta orzechowe. Te domowe bajaderki są pyszne i o tyle ciekawe, że dodać możemy do nich różne dodatki: bakalie, orzechy, wiórki, większe kawałki herbatników. Możemy dodać nieco alkoholu, jeśli bajaderki będą tylko dla dorosłych. Bajaderki doskonale sprawdzą się do popołudniowej kawy, ale też możemy je przygotować w oczekiwaniu na gości.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22889
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1864
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4821
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22889
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1864
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4821
Składniki
Wszystkie ciasta kruszymy bardzo dokładnie w blenderze
W rondelku zagotowujemy mleko, dodajemy do niego masło, kakao, czekoladę oraz cukier ( jeśli dosładzamy bajaderki )
Po przestudzeniu mleko wlewamy do pokruszonych ciast. Dodajemy też dżem, nutellę, aromat bądź alkohol oraz zmielone orzechy
Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć taką konsystencję, aby łatwo dało się z niej formować kulki. Gdyby masa była za luźna dodajemy nieco zblendowanego ciasta, jeśli nam zostało. Jeśli wykorzystaliśmy całe ciasto warto być zaopatrzonym w małą paczkę herbatników, które po wcześniejszym zblendowaniu dodajemy do masy ( w ilości, która sprawi, że masa będzie bardziej zwarta ). Jeśli masa jest za gęsta dodajemy nieco dżemu
Formujemy kuleczki ( wielkość wg uznania )
Kuleczki obtaczamy wg uznania np we wiórkach kokosowych, w okruchach ciasta, w kakao, w zmielonych orzechach, w kolorowej gotowej posypce itd
Umieszczamy na kilka godzin w lodówce