Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, dzięki dodatkowi bananów wilgotne. Z odrobiną masła smakuje jeszcze lepiej.
Składniki
Banany obrać, zmiksować i wymieszać z mlekiem. Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołek. Do dołka wkruszyć drożdże i wymieszać z 3-4 łyżkami mleka bananowwego. Przysypać mąką i odstawić przykryte na 15 minut w ciepłe miejsce.
W międzyczasie zmielić na pył 70g suszonych bananów.
Miękkie masło, zmielone banany, resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i żółtka dodać do wyrośniętego zaczynu i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Formę keksówkę wysmarować masłem, piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Ciasto przełożyć do formy i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Po tym czasie wierzch ciasta posmarować miodem i wstawić do piekarnika. Piec 60-70 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie, a następnie wyjąć na kratkę.
Czekoladę rozpuścić razem z olejem z kąpieli wodnej. Posmarować nią ciasto. Ozdobić pozostałymi bananami. pozostawić do zastygnięcia. Smacznego :)