Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki, słodki deser idealny na imprezę lub gorące popołudnie. Bardzo prosty w przygotowaniu.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 59
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 118
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10346
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 114
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1013
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 59
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 118
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10346
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 114
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1013
Składniki
Śmietankę i mascarpone trzymaj cały czas w lodówce - muszą być dobrze schłodzone. Przygotuj sobie słoiczki, miseczki lub szklanki, w których będziesz przygotowywać deser. Ciasteczka owsiane lub herbatniki pokrusz lub zmiksuj w blenderze (tak, aby były grubsze kawałki a nie jak mąka). Połowę powstałej masy przełóż do słoików lub miseczek - ok. 0,5 cm warstwy.
Masę kajmakową wraz z mlekiem (na początku daj 2 łyżki) przełóż do rondelka i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Uważaj, aby masa nie przywarła do dna. Co chwilę mieszaj, aby utworzyła się jednolita, płynna masa. Jeśli stwierdzisz, że masa jest za gęsta, dodaj jeszcze łyżeczkę mleka lub śmietanki. Kiedy masa będzie jednolita, odstaw ją z ognia i pozwól lekko ostygnąć.
Do (najlepiej) szklanej lub metalowej miseczki wlej śmietankę 30% lub 36%. Zacznij powoli ubijać mikserem. Po chwili dodaj mascarpone i ubijaj do powstania gęstej, puchowej masy. Opcjonalnie możesz dodać trochę ekstraktu z wanilii, cukru pudru lub fixy do śmietany.
Będziesz teraz robić dwie warstwy składające się z ciasteczek, masy i kajmaku: - na herbatniki wyłóż masę ze śmietanką, - na masę wyłóż pokrojonego na małe kawałki lub plasterki banana, UWAGA: jest tylko jedna warstwa bananów. - banany polej masą kajmakową (nie za dużo, ponieważ jest bardzo słodka), - na masę kajmakową wyłóż resztę skruszonych ciasteczek lub herbatników, - dalej masa śmietanowa, - ostatnia warstwa to kajmak. Deser możesz pokruszyć startą czekoladą, wyłożyć na niego po kawałku ciasteczek lub innych słodkości. Smacznego. Proponuję robić mniejsze porcje, ponieważ cały deser jest bardzo słodki. W ten sposób zamiast 4 salaterek, możesz zrobić 8 mniejszych porcji.