Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Baronowa to niesamowicie czekoladowy deser, z wyczuwalną nutą orzechów makadamia. Mimo to, całość jest niesamowicie gładka i aksamitna.
wymiary formy: 20x20 cm.
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2229
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 107
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5231
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 695
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2229
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 107
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5231
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 695
Składniki
Przygotuj ciasto. Orzechy makadamia włóż do robota kuchennego i blenduj przez 5 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji masła.
W misce ubij masło z orzechów, zwykłe masło i cukier do uzyskania puszystej konsystencji. Dodaj jajka i wanilię i całość wymieszaj.
W osobnej misce dokładnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Naprzemiennie dodawaj suche składniki do mokrych w kilku partiach.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i piecz je w temperaturze 175 st. Celsjusza przez ok. 35-40 minut, do suchego patyczka.
Ciasto wyjmij i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Następnie przetnij je na trzy blaty.
Przygotuj syrop. Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji syropu.
Przygotuj krem. Ze śmietany odlej połowę szklanki. Przelej ją do miseczki i podgrzej do temperatury ok. 50 st. Celsjusza. Dodaj pokruszoną czekoladę i odstaw na chwilę, a następnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Pozostałą śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru. Wlewaj w kilku partiach roztopioną czekoladę, delikatnie mieszając całość drewnianą szpatułką.
Złóż ciasto. Każdy blat ciasta posmaruj obficie syropem kakaowym.
Przełóż blaty ok. 1/3 kremu, kończąc ciasto kremem. Wyrównaj i posyp posypką czekoladową.
Ciasto Baronowa wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny do całkowitego stężenia. Podawaj na zimno.