Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podstawowym składnikiem tego ciasta jest kolorowa fasola, a dodatek kakaa i bananów daje ciekawy smak. Jest wilgotne i nie trzeba go już niczym ponczować. Dodałam do niego trzy łyżki miodu, lecz można się obejść bez niego, ponieważ banany dają naturalną słodycz.
Składniki
Ciasto zrobimy tylko i wyłącznie blenderem ręcznym. Polecam osobom, które mają nietolerancję glutenu. Ciasto posmakuje również dzieciom, gdyż ma wygląd czekolady, a z masą bananową tworzy bardzo smaczny duet. Fasolę moczymy 4 godziny, lekko solimy i gotujemy. Ugotowaną fasolkę miksujemy blenderem z bananami, miodem, kakao, jajami, cynamonem, sodą i rozpuszczoną czekoladą. Upiekłam trzy krążki w tortownicy o śr. 16 cm. Każdy po 20 minut w 150 * Śmietankę miksujemy na sztywno. Banany przy pomocy blendera miażdżymy. Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy gorącą wodę ( kilka łyżek ) i rozpuszczoną wlewamy do bananów. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą śmietanę. Należy odstawić na kilka minut w zimne miejsce, aby masa stężała. Przekładamy krążki ciasta.